Play ponuda

CRNI SCENARIJ / Sablaznit će vas budućnost Lijepe naše, meteorologinja upozorila: 'Hrvatska bi mogla postati polupustinja!'

Image
Foto: Neva Zganec/Ivo Cagalj/Pixsell

'Nakon jedne godine koja je izrazito sušna kao prošla godina 2022., nije čudno da će uslijediti jedna ovakva koja je izrazito kišna'

26.5.2023.
9:50
Neva Zganec/Ivo Cagalj/Pixsell
Play ponuda

Kišno razdoblje u Hrvatskoj iznenadilo je mnoge. Konkretnoj stabilizaciji vremena ne nazire se kraj, barem ne do kraja svibnja.

Situaciju je za N1 televiziju komentirala Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a komentirala je i što Hrvatsku čeka u budućnosti kad su u pitanju klimatske promjene.

"Idemo sve brže ka tome da Hrvatske postane semiaridno polupustinjsko područje jer je na Mediteranu koji osjeća klimatske promjene puno jače nego nekakav svjetski prosjek. Kod nas je već sad veliki problem suša. Mi imamo u našim štetama od klimatskih i vremenskih ekstrema 30 posto otpada na suše, što pokazuje da je to vremenske nepogoda s kojom već sad imamo najviše problema. Ali, odmah iza suše dolazi i poplava. To je ono što je ključno za klimatske promjene, to su ti snažni ekstremi, imali smo priliku vidjeti poplave i vidimo da ćemo s tim imati sve više i više problema. Nakon jedne godine koja je izrazito sušna kao prošla godina 2022., nije čudno da će uslijediti jedna ovakva koja je izrazito kišna."

Image
'NEĆE BITI SASVIM STABILNO' /

Prijete pljuskovi, a pitate se kakvo nas vrijeme čeka za vikend? Meteorologinja donosi prognozu

Image
'NEĆE BITI SASVIM STABILNO' /

Prijete pljuskovi, a pitate se kakvo nas vrijeme čeka za vikend? Meteorologinja donosi prognozu

'Pred nama je veliki put'

Mazzocco Drvar komentirala je i hrvatske klimatske ambicije.

“Uskoro smo gotovi s tim, sad se donose jedna po jedna uredba, i onda će sljedeći korak biti uvođenje tih novih propisa novog europskog paketa klimatskog Fit for 55 u naše zakonodavstvo, a to će onda značiti da se moraju ne samo zakoni i uredbe donositi, nego da treba postaviti i nekakve provedbene mehanizme i pred nama je veliki put da ostvarimo ono što smo si zadali europskim zelenim planom da pretvorimo u pravu akciju odnosno da to zakonski propišemo.”

Play ponuda
Play ponuda