RIJEČ UGLEDNOG POVJESNIČARA

POVJESNIČAR O PREDSJEDNIKOVOJ ODLUCI JELIĆEVA IMENOVANJA: ‘Milanović je trebao biti pažljiviji, to su veliki problemi…’

Hrvoje Klasić osvrnuo se na proslavu obljetnice Oluje pa rekao da se ta akcija može promatrati kroz svjedočanstva, ali i na povijesnoj i političkoj razini

Povjesničar Hrvoje Klasić kazao je u studiju N1 da se Oluja može promatrati na par razina. Tako je naveo da je tu subjektivna i emocionalna svjedočanstva ljudi koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali, ali i politička razina.

“Na njoj vidimo svakodnevna prepucavanja. Tu je i povijesna razina, gdje ističemo da se radi o oslobađajućoj akciji, kraju domovinskog rata, najvažnijoj akciji koja je spojila Hrvatsku, ali i iza sebe ostavila negativnosti, koje nismo imali snage riješiti. Moramo biti spremni pokazati da svatko može govoriti o svojim zločinima. Ne može se samo ponavljati ‘A što ste vi učinili?’ Stvari treba gledati u kontekstu, ne možemo gledati od događaja do događaja, od datuma do datuma”, istaknuo je Klasić na N1.

ZASTUPNICA ČIJI JE GOVOR O OLUJI PRODRMAO ZEMLJU: Zbog nje se Vidović Krišto sva uspuhala, a sad joj je konačno odgovorila

‘Vučić je prepreka normalizaciji odnosa’

Povjesničar misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić velika prepreka normalizaciji odnosa.

“Nikad nije rekao da je pogriješio. Njemu odgovara animozitet, a izjeda ga što je Milošević potpredsjednik Vlade, što srpski radnici dolaze ovamo raditi, a turisti na odmor”, zaključuje Klasić.

‘OVO JE VELEIZDAJA’: Dio branitelja sprema probleme u Kninu, na piku je i Plenković: Sve će ‘podebljati’ i posebnim majicama

O Jelićevu odlikovanju: ‘Milanović mora biti pažljiviji’

Predsjednik Zoran Milanović donio je odluku da odlikuje generala HVO-a Zlatana Miju Jelića, inače optuženog u BiH, što Klasić smatra nepažnjom.

“Treba biti pažljiviji, nema presude zato jer on nije tamo, ali imaju optužnice, neću u detalje jer ih pravno ne znam, ali to su veliki problemi, trebao je biti pažljiviji. Zamislite da netko nagradi nekog tko je kod nas optužen, kako bi mi reagirali”, govori Klasić.

Općenito o obilježavanju državnih blagdana, Klasić kaže da nije stvar u mjesti ni u konkretnom datumu već sadržaju. Navodi da treba razmisliti kakva je reakcije društva na važne blagdane, postoji li konsenzus u društvu, što se točno slavi i gdje je sadržaj.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr