Kinesko izaslanstvo boravilo u Hrvatskoj, evo što je dogovoreno

Visoko kinesko izaslanstvo koje predvodi zamjenica predsjednika Vlade NR Kine Liu Yandong posljednjih je dana boravilo u službenom posjetu Hrvatskoj. Evo što je sve dogovoreno.

Zamjenica predsjednika kineske Vlade Liu Yandong i hrvatski ministar znanosti Željko Jovanović u subotu su u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima potpisali Sporazum o osnivanju Hrvatsko-kineskog istraživačkog centra za zaštitu okoliša te otkrili ploču istog naziva.

Centar će razvijati projekte vezane uz kvalitetu vode, bioraznolikost, zaštitu okoliša i održivi razvoj s ciljem prijenosa, kao i razmjene novih spoznaja u području istraživanja i obrazovanja. Organizirat će i različite tečajeve, konferencije i znanstvene skupove za stručnjake, studente i učenike. Osnivanje Hrvatsko-kineskog zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša ishod je prethodno ostvarene uspješne suradnje Chengdu instituta i zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koja je započela još 2008. godine.

Sporazum su potpisali direktor Chengdu instituta za biologiju Kineske akademije znanosti Zhao Xinquan, zamjenik direktora Nacionalnog parka Jiuzhaigou Wang Qiang, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i privremena ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Natalija Božičević.

Također, visoko kinesko izaslanstvo u petak je obišlo Zagrebačko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, KBC Zagreb, muzeje te se sastalo i s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i prvom potpredsjednicom vlade Vesnom Pusić.

Dvjesto stipendija za hrvatske studente

Ministrica Pusić i kineska potpredsjednica su kazale kako Kina i Hrvatska kane ojačati suradnju u području obrazovanja, pa je Kina osigurala stipendije za hrvatske studente, a i Hrvatska će primiti studente iz Kine.

“Kina je osigurala dvjesto stipendija za hrvatske studente i dvadeset školarina za kraće seminare na Konfucijevu institutu u Kini”, rekla je Liu Yandong. “Hrvatska je pozvala predstavnike kineske državne uprave na novi poslijediplomski specijalistički studij diplomacije, osnovan u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem”, rekla je Pusić.

Udžbenici za Konfucijev institut

Liu Yandong posjetila je i institut Ruđer Bošković (IRB) i Konfucijev institut Sveučilišta u Zagreb, kroz koji je u dvije godine različite programe prošlo više od 500 polaznika. Na radnom sastanaku s predstavnicima IRB-a i sa čelnim ljudima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS), predstavljeni su ključni infrastrukturni projekti vrijedni više od 100 milijuna eura, a Liu Yandong je izrazila posebno zanimanje za programe i projekte transfera znanstvenih istraživanja i znanja u inovacije, patente i gospodarstvo.

Također, zamjenica Liu Yandong donirala je Konfucijevu institutu tisuću knjiga, udžbenika i rječnika te audio i video materijal za učenje kineskoga jezika.

Inače, kinesko je izaslanstvo dalo i dvije donacije: pomoć stradalima od poplava u Hrvatskoj poslali su zaposlenici kineskoga veleposlanstva u Zagrebu, a i Kina je dala donaciju za stradale preko Crvenoga križa.

Povratak na Net.hr