DUBROVAČKI DNEVNIK

KINESKI TURISTIČKI ČASOPIS HVALI DUBROVNIK: ‘Ideja karantene začeta je tamo…; Njihove odluke bile su mudre u prošlosti’

U časopisu stoji da je sama ideja karantene kao načina borbe protiv raznih epidemija začeta još 1377. u Dubrovniku kada su u tom smislu donesene prve svijetu poznate zdravstvene odredbe

“Traveller”, kineski turistički mjesečnik, objavio je priču o povijesti karantene u kojoj je najveći naglasak stavio na Dubrovnik. Tako grad na jugu spominju u kontekstu povijesnog iskustva u borbi s raznim epidemijama još od 14 stoljeća.

Kako navodi Dubrovački dnevnik, povod ovoj poučnoj priči u Travelleru, jednom od najpopularnijih turističkih časopisa u Kini, bila je pandemija koronavirusa i njenom utjecaju na turizam.

EPIDEMIJA OVE BOLESTI U ‘JUGI’ BILA JE POPUT KORONAVIRUSA DANAS: Morali su u karantenu, masovno se cijepilo, turizam je pao…

‘Ideja karantene nastala je 1377. u Dubrovniku’

Kinezi pišu da je Europa u prošlosti nekoliko puta bila suočena s epidemijama s ulaznim točkama bolesti u lukama kao što su Venecija, Genova i Dubrovnik. Kako prenosi Dubrovački dnevnik, u časopisu stoji da je sama ideja karantene kao načina borbe protiv raznih epidemija začeta još 1377. u Dubrovniku kada su u tom smislu donesene prve svijetu poznate zdravstvene odredbe. Traveller uz ilustraciju navodi da su trgovački brodovi provodili 30 dana u karanteni na otocima Bobari i Mrkanu.

“Premda je Dubrovnik danas jedan od poznatijih turističkih centara Europe, povijest grada je izuzetno zanimljiva. Odluke koje su se donosile prije šest stoljeća bile su mudre, učinkovite i razumne”, piše kineski mjesečnik.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković komentirao je članak u Travelleru pa rekao da je isticanje Dubrovnika kao pozitivnog primjera u međunarodnim turističkim medijima, uz priznanje o znanju i sposobnosti naših predaka, još jedan vjetar u leđa za oporavak turizma i vraćanja života u vrijeme prije epidemije.

Naglasio je da ga vesele upravo takve vijesti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr