KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA UOČI USKRSNOG VIKENDA: / Na prijelazima sa Slovenijom čeka se satima

Na graničnim prijelazima poslijepodne se počela stvarati gužva

2.4.2021.
16:40

Ususret blagdanskom vikendu, danas poslijepodne su se na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na ulasku u Hrvatsku počele stvarati velike gužve. Iako na stranicama HAK-a piše da se na pojedinim graničnim prijelazima čeka više od sat vremena, Index doznaje da se čeka i preko dva sata, a najveće se gužve očekuju tijekom kasnog poslijepodneva i večeri, ali i tijekom sutrašnjeg jutra.

Također, ministar Davor Božinović danas je na konferenciji za medije rekao da je u Hrvatsku jučer ušlo 43.500 ljudi, od čega je njih 60 posto bilo u tranzitu. "Zamijetili smo da je bilo jako malo prelazaka u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, što znači da je bilo malo turističkih prelazaka. 2019. godine, koja je bila godina bez epidemije, u petak prije Uskrsa je ušlo nešto više od 130.000 ljudi", rekao je Božinović.

Osim toga, od jučer su u Hrvatskoj i blaže mjere za ulazak u zemlju. U Hrvatsku se dosad moglo ući uz predočenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, a bez testa su u zemlju mogle ući osobe koje su preboljele Covid-19 unazad tri mjeseca uz predočenje potvrde. Od danas u Hrvatsku se može ući i s negativnim brzim antigenskim testom.

Ulazak u Hrvatsku

Hrvatska turistička zajednica objavila je detaljne informacije o ulasku u našu zemlju.

Ukoliko u Hrvatsku dolazite kao građani zemalja članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na zelenoj listi Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, granicu možete prijeći pod jednakim uvjetima kao i prije pojave koronavirusa.

Također, osobe koje su do graničnih prijelaza RH tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primjenjuje zabrana iz ove odluke.

Svim ostalim putnicima koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP-a, koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

  1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje
  2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv covida-19 ili od cijepljenja jednom dozom ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi
  3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti covid-19 izdane od liječnika
  4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Iznimke

Iznimno, za prethodno navedene osobe prilikom ulaska u Hrvatsku na granici se neće zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ako se radi o zdravstvenim djelatnicima, istraživačima u zdravstvu i djelatnicima u skrbi za starije osobe, pograničnim radnicima, osoblju u prometnom sektoru, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija i osobama koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojnom i policijskom osoblju, humanitarnim djelatnicima i osoblju civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnicima u tranzitu uz obvezu napuštanja RH roku od 12 sati od ulaska i osobama koje putuju radi školovanja, kao i ostalim osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u RH duže od 12 sati.

Državljani trećih zemalja koji nemaju državljanstvo države članice EU ili EGP-a ni reguliran boravak u tim državama, niti su članovi obitelji njihovih državljana, u RH mogu ući jedino ako su: zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u RH, osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, osobe koje su podnijele zahtjev za boravak i rad, uključujući i digitalne nomade, uz uvjet da je nadležno tijelo donijelo pozitivnu odluku temeljem njihova zahtjeva.

Pomorcima, turistima koji imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u Hrvatskoj ili su vlasnici smještaja i plovila u RH, kao i onima koji imaju neodgodiv obiteljski ili poslovni razlog, za ulazak u Hrvatsku također trebaju sve stvari kao i onima iz država članica EU, dakle negativan PCR ili brzi antigenski test, dokaz da su preboljeli covid unatrag 180 dana ili im se određuje testiranje i samoizolacija od 10 dana.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali