Kilogram jabuka će koštati 17 kuna?!

shimmer fallback

Proljetni mraz i ljetna suša 'obrali' su voćnjake diljem Hrvatske i prije jeseni. Urod voća je prepolovljen, a najveće štete imaju uzgajivači jabuka.

7.10.2012.
20:59
Play logo

"Prešli smo u dva godišnja doba. Praktično imamo ljeto i zimu, imamo nenormalan raspored oborina, sve je nenormalno. Sad se u svemu tome treba na neki način naći i prilagođavati", kazao je Mladen Anić iz Smilčića za RTL Televiziju. Ove će godine u svom vinogradu ubrati 40 posto manje grožđa nego lani.

'Što je sad ocvjetalo neće cvjetati slijedeće godine'

No, štete su najveće na plantažama jabuka. Urod je podbacio za čak 80 posto, pa će se u Hrvatskoj ubrati tek petina od lanjskih 100 tisuća tona jabuka. Za sve je kriv mraz i suša, a koliko je riječ o čudnoj meteorološkoj godini, najbolje svjedoči i činjenica da pored sitnog ploda, nakon što je otpao list, ponovno izašao i cvijet!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo dobiti plod u konačnici nego ćemo imati smanjeni urod u slijedećoj godini jer sve ovo što je sad ocvjetalo neće cvjetati slijedeće godine", objasnila je rukovoditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun.

To pak znači manje voća na tržnicama i iduće godine, ali i povećanje cijena. Naime, zbog smanjenih zaliha kilogram jabuka bi tijekom zime mogao koštati i do 17 kuna, javlja RTL Televizija.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo