Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka otvara 11. svibnja post covid-19 neurološku ambulantu u prostorima Poliklinike na riječkom lokalitetu, izvijestio je ponedjeljak taj KBC. Za pregled pacijenata s dugotrajnim i neobjašnjivim neurološkim simptomima nakon oporavka od covida-19 u novoj neurološkoj ambulanti potrebna je uputnica obiteljskog liječnika ili neurologa, a pacijentima će na raspolaganju biti neurolozi različitih subspecijalizacija.

Neurološka ambulanta druga je post covid-19 ambulanta u KBC-u Rijeka, nakon u prosincu otvorene pulmološke ambulantu na lokalitetu Sušak. S obzirom na to da je sve više pacijenta kod kojih ne prolaze tegobe nakon preboljenog covida-19 pojavila se potreba za otvaranjem ambulante koja bi primila pacijente sa simptomima i perifernog i centralnog živčanog sustava, priopćeno je iz KBC-a.

Kratkotrajni i dugoročni neurološki učinci covida još uvijek se prate s obzirom na veliki broj neuroloških manifestacija ne samo u akutnoj fazi nego i dugo nakon preboljele infekcije. Post covid-19 neurološki sindrom je postvirusni sindrom uzrokovan odgovorom mozga i tijela na infekciju koronvairusa.

Karakteriziraju ga produljena pojava depresije, razne neuromuskularne bolesti poput slabosti mišića i miopatija, tjeskobe, umor, poremećaji spavanja, različiti kognitivni problemi problema s koncentracijom, pažnjom, pamćenjem, kao i vrtoglavica, glavobolja, gubitak mirisa, bolesti pokreta, epilepsije, cerebrovaskularne bolesti i drugo.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.