INCIDENT NA POLJUDU

KAŽNJEN ZA PORUKU OSTALIMA: Zbog upada maskiranog huligana sa šipkom na Poljud osuđen zaštitar

Zbog upada maskiranog huligana na travnjak tijekom susreta Hajduka i Rijeke što je 11. ožujka ove godine odigran na Poljudu kažnjen je 47-godišnji redar splitske zaštitarske tvrtke Protector Rakela Security.

Prekršajni sud u Splitu osudio ga je zbog kršenja Zakona o  sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i sankcionirao novčanom kaznom od tisuću kuna.

Huligan s palicom tražio suca

Ovaj umirovljeni branitelj radio je te večeri kao redar na Poljudu. Utakmica je započela u 17 sati, a tijekom drugog poluvremena, u 18.55 sati u teren je utrčao jedan gledatelj. Radilo se o maskiranom mladiću koji je usput zgrabio palicu  jednog vatrogasca i tako oboružan krenuo prema sucu. Kasnije je utvrđeno da je u pitanju 22-godišnji Dominik Mamić koji ipak nikoga nije ozlijedio, jer je izveden sa stadiona.


NEVJEROJATNE SCENE: Maskirani huligan s palicom utrčao na teren pa krenuo loviti suca, uhitili ga specijalci

No, u toj intervenciji, tvrdi PU splitsko-dalmatinska koja je slučaj prijavila sudu, zaštitar je pogriješio, te pri tome prekršio zakon.

On je pak porekao krivnju objasnivši što se te večeri događalo na Poljudu.

‘Nitko mi nije rekao što moram raditi’

‘Prije toga bio sam 7-8 puta angažiran na nogometnim utakmicama, ali nikada na stazi oko terena. Tada sam se prvi puta nalazio na toj poziciji i uopće nisam znao što bih trebao napraviti ako netko uskoči u teren. Jednostavno sam se izgubio kada je navijač preskočio ogradu i sa sjeverne tribine skočio na tartan stazu, pa utrčao u teren.

Nitko mi prije utakmice nije rekao koje su moje dužnosti, odnosno što bih trebao napraviti u takvoj situaciji. Bio sam zatečen. Navijač uopće nije bio blizu mene kad je preskočio ogradu. Ja sam mu prišao tek kada je već bio u terenu. Bilo je tamo još mojih kolega. Svi su stajali sa strane i gledali. Smirivao sam tog navijača, ali nisam znao kamo bih ga trebao odvesti. Zato sam ga odveo do ograde sjeverne tribine i očekivao policiju.

Snimka incidenta s poljudskog stadiona

Nitko mi nije rekao da bih trebao navijača odvesti do prihvatnog mjesta gdje su bili policajci. Jedan kolega tada mi je rekao da ga pustim, pa sam to i napravio’, prisjetio se u svojoj obrani 42-godišnjak.

Tijekom postupka analizirana je i snimka ovog incidenta, prema kojoj se huligan, kada ga je zaštitar poveo s terena, počeo otimati. Nakon toga zaštitar ga je pustio, a u međuvremenu je stigla i interventna policija, te ga odvela.

Sud je na kraju zaključio da je zaštitar prekršio Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima jer nije izgrednika predao policiji.

Iako je dobio minimalnu kaznu što ju zakon propisuje sud je ocijenio kako će to biti i poruka njemu i ostalim zaštitarima koji će se naći u sličnim situacijama.

Mamić je dobio 105 dana zatvorske kazne te zabranu odlaska na utakmice od 18 mjeseci.

Povratak na Net.hr