TREBA BITI JAKO OPREZAN

ZA KRŠENJE SAMOIZOLACIJE MOŽETE DOBITI I DO TRI GODINE ZATVORA! Stručnjak otkriva zašto se kažnjava sa ‘samo’ 8000 kuna

Ministar je najavio kako već kreću kazne, no zakon omogućuje i daleko drakonskije mjere

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović rekao je da policija puni bazu podataka o osobama kojima je određena mjera samoizolacije te kako će provjeravati drže li se propisanih mjera.

Objavio je i koliku će osobe evidentirane u sustavu MUP-a snositi kaznu ako prekrše mjeru samoizolacije.  “Već imamo prve osobe koje će dobiti kaznu u visi od 8.000 kuna”, rekao je.

No maksimalna kazna je i do tri godine zatvora.  Ipak ona je rezervirana za kazneno djelo, a ovi pojedinci će biti prekršajno kažnjeni.

‘VEĆ IMAMO PRVE OSOBE KOJE ĆE DOBITI KAZNU U VISINI OD 8.000 KUNA’: MUP ima u evidenciji sve one koji se nalaze u samoizolaciji

‘Prije svega mora biti svjestan i motiviran’

Zagrebački odvjetnik Veljko Miljević za 24sata je pojasnio zašto će kazna biti blaža. Prije svega ističe kako da bi se nešto okvalificiralo kao kazneno djelo i da bi netko za njega mogao biti osuđen nije dovoljno da samo krši propise.

ČOVJEK UŠETAO U KLAIĆEVU ZARAŽEN KORONAVIRUSOM: ‘Znao je da možda ima bolest, radi se o potpuno neodgovornoj osobi

“Trebao bi, prije svega, biti svjestan da je to što čini kazneno djelo i da time krši zakon, a trebao bi imati i neki motiv zbog čega to čini – pojasnio je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.

Upozorio je  a treba biti jako oprezan kad govorimo o tome je li, primjerice otac koji je s djetetom došao u Klaićevu bolnicu na pregled iako je trebao biti u samoizolaciji, zapravo počinio kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

‘Nema obilježja kaznenih djela’

„Objektivno, takvo ponašanje moglo bi se svesti pod širenje zaraze općeopasnom radnjom kojom se narušava sigurnost, ali subjektivno, čovjek ne ide za tim. Njegovi motivi nisu kriminalni, on je zabrinut za svoje dijete, a nusprodukt svega je da nekoga dovodi u opasnost.

Koju opasnost, na koji način, mi čak ne znamo na koji se točno način taj virus širi i kako to funkcionira. Znači u ovom slučaju nemamo stvaranje objektivnih, a kamoli subjektivnih obilježja kaznenog djela“ govori Miljević te dodaje da i za prekršaj treba postojati svijest i volja da se prekrši određena zakonska norma.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr