Smijenjenom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda "pojačalo" je osnovu za istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, piše Jutarnji list. Bačić bi, sukladno tome, u istražnome zatvoru mogao ostati potencijalno i do kraja kaznenoga postupka protiv njega.

Naime, opasnost da bi netko mogao ponoviti djelo praktički egzistira stalno, pogotovo kada, kao u Bačićevu slučaju, nije povezana s njegovom funkcijom.

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda na prijedlog Uskoka, odredio je istražni zatvor Bačiću i poduzetniku Milanu Lončariću, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no odbio je prijedlog Uskoka da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Uskok se u međuvremenu na ovu odluku, a izvanraspravno vijeće je Uskoku dalo za pravo te je preinačilo odluku suca istrage.

Prihvatili argument Uskoka

Prihvaćen je argument Uskoka prema kojemu je Bačić, posredujući u podmićivanju Milana Bandića, pokazao visok stupanj kriminalne volje te upornost, ali i da iz spisa proizlaze sumnje kako su Bačić i Lončarić namjeravali nastaviti činiti slična kaznena djela.

Bačićevi odvjetnici namjeravaju podnijeti ustavnu tužbu protiv ove odluke izvanraspravnoga vijeća.