BESRAMNO / Bandić je želio srušiti spomenik kulture? Dali su mu mito, a kao izlika trebao je biti naveden potres!

Image

Na mjestu tvornice koja je spomenik kulture, uz 50.000 eura mita trebao je niknuti stambeno-poslovni kompleks

1.7.2021.
20:03

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen je u sklopu velike akcije USKOK-a i policije, kojom je razbijena koruptivna hobotnica u Zagrebu. Istražitelji su u posljednjih nekoliko mjeseci razlučili čak četiri afere, a Bačić je bio povezan s izgradnjom Vrtova sunca, velikim nekretninskim projektom, kojeg je njegov rođak, poduzetnik Milan Lončarić kanio izgraditi na prostoru bivše Tvornice električnih žarulja na zagrebačkoj Sigečici.

USKOK tako sumnja da je Bačić posredovao kod pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako bi ovaj Lončariću osigurao sve potrebne dozvole za legalizaciju i gradnju njegova projekta. Tako je, sumnja USKOK, Lončarić preko Bačića Bandiću poslao 50.000 eura, a kao nagradu za sve to Lončarić je Bačiću dao stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba vrijedan najmanje 1.021.000 kuna. Net.hr je doznao kako je mito Bandiću predano 4. lipnja prošle godine.

Bandić je potom osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivice Rovisa zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiša da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićevih društava bez obzira na propisane uvjete i izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu, te tako društvu Milana Lončarića pribavi korist.

"Ne mogu komentirati taj slučaj", poručio je za Jutarnji Tutiš, dok je Rovisu bio isključen mobitel. Neslužbeno se doznaje kako su njih dvojica već surađivala s istražiteljima USKOK-a oko ovog slučaja.

Rušenje spomenika kulture

Riječ je o izgradnji kompleksa stambenih zgrada na prostoru bivše Tvornice električnih žarulja. Dobar dio postrojenja već je srušen, no sporan je ostao toranj, koji je nekad služio za ispitivanje žarulja.

Oni su trebali neistinito navesti kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti zbog oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a što su tadašnji gradonačelnik, Lončarić i Bačić znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje i povećala mogućnost gradnje te na taj način društvima Milana Lončarića.

"Zaštićeno industrijsko nasljeđe je moglo biti atrakcija, mogli su biti uredi, ali to su ti svemoćni investitori i Bandić koji bi radije sve srušili", komentirala je za 24sata bivša pročelnica Ureda za zaštitu spomenika kulture Zrinka Paladino.

Danas uhićeno još 10 ljudi?

Bačić se, uz kurirski posao obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita Lončariću, pod što povoljnijim uvjetima radi financiranja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Vrtovi sunca.

HRT javlja kako je Bačić poslan u istražni zatvor na 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. U istražnom zatvoru se nalazi i još petero jučer uhićenih poduzetnika i djelatnika Gradske uprave. Neslužbeno se doznaje kako su policija i USKOK tijekom četvrtka uhitili još 10 ljudi, osmero poduzetnika i dvoje zaposlenika Gradske uprave.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno