OSVRT NA PANDEMIJU

KATOLIČKA CRKVA O PANDEMIJI – PORUČILI HRVATIMA DA NE VJERUJU U TEORIJE ZAVJERA: ‘To je neprihvatljivo!’

Komisija HBK upozorava da širenje teorija zavjere nije prihvatljivo u kontekstu pandemije koronavirusa

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax poručila je danas da javnost ima pravo znati i preispitivati odluke nadležnih, no da širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih nije prihvatljivo.

“Papa Franjo je u više svojih govora jasno istaknuo da nas je iskustvo pandemije naučilo da se nitko ne spašava sam”, poručila je Komisija HBK u izjavi u kojoj se osvrnula na pandemiju koronavirusa, istaknuvši da je to ispit solidarnosti i bratstva.

STIŽU REAKCIJE NA ODLUKU USTAVNOG SUDA O STOŽERU: ‘Bila bi potrebna jako velika hrabrost sudaca da donesu drugačiju odluku’

Ljudska prava nisu apsolutna

Smatraju da je epidemija koronavirusa otvorila brojna etička i pravna pitanja, a da su izvanredne mjere koje su uvele zemlje u zaštiti zdravlja, ograničavale neka ljudska prava. Međutim, naglašavaju da prava koja su (bila) ograničena, nisu apsolutna, odnosno da ih država ima pravo ograničiti radi zaštite nekih drugih prava.

“Razvidno je, dakle, da zaštita zdravlja pučanstva preteže nad neograničenošću slobodâ i nekih drugih prava pojedinaca”, poručili su pozvavši se na Ustav te Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Ističu i da su u Hrvatskoj ograničenja prava podvrgnuta ocjeni Ustavnog suda, koji je 14. rujna odlučio da su sve odluke, osim one o ograničavanju rada nedjeljom, bile u skladu s Ustavom, a da je Hrvatski sabor postupao u granicama svojih ovlasti.

Smatraju da su stajališta Ustavnog suda iznimno važna u kontekstu daljnjeg smjera djelovanja nadležnih tijela, te da je taj sud potvrdio i činjenicu da pravni propisi određuju granice etičke i pravne odgovornosti građana. “Ne samo da ne postoje apsolutne slobode u pravnomu smislu, već one mogu biti i u etičkomu smislu ograničene”, kažu i dodaju da je sloboda pojedinca uvijek ograničena slobodom drugih.

MILANOVIĆ KOMENTIRAO ODLUKU USTAVNOG SUDA, PA MU POBJEGLO: ‘Ovo je s*anje…’; brzo se ispravio

Preispitivanje odluka državnih tijela

“Javnost, dakako, ima pravo znati i preispitivati odluke i mjere nadležnih državnih tijela. To je u srži demokratskog pluralizma i različitosti koja obogaćuje društvo”, poručuju.

Međutim, tvrde da širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih, te ignoriranje ne samo znanstvenih spoznaja već i vidljive stvarnosti oko nas nije prihvatljivo, jer pridonosi zbrci i neredu koji su nam svima najmanje potrebni.

Apelirali su na javnu podršku radu i dostojanstvu Stožera civilne zaštite, kako nacionalnog tako i lokalnih, kao i svih zdravstvenih djelatnika. “Držimo važnim i poticanje daljnje argumentirane znanstvene rasprave, posebice putem, za u tu svrhu osnovanoga, Znanstvenoga savjeta Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje koronavirusa, u kojem su okupljeni vrhunski hrvatski znanstvenici”, poručila je Komisija Hrvatske biskupske konferencije.

Smatraju da je zbog toga važno inzistirati na odgovornosti pojedinaca, ne samo u smislu samozaštite već i zaštite drugih od bolesti.

HND OŠTRO PROZIVA USTAVNI SUD ZBOG TAJNOSTI: ‘I to u zemlji koja je donedavno predsjedala EU’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr