Play ponuda

KARLOVČANI UGOSTILI SVOJE NOVE SUSJEDE IZ SIRIJE NA RUČKU: / 'Naša vrata su im uvijek otvorena. Ova kuća je i njihova'

Image
Foto: izvor: HRT

Nakon šest godina izbjeglištva u Turskoj šesteročlana obitelj Abdo iz Alepa u Karlovcu je pronašla svoj dom i nada se mirnom životu, a u tome im pomažu njihovi susjedi

24.12.2019.
19:53
izvor: HRT
Play ponuda

Dan prije Badnjaka karlovačka obitelj Rogoz ugostila je šesteročlanu sirijsku obitelj Abdo iz Alepa koji su odnedavna njihovi susjedi. Mira Rogoz pripremila je ručak za nove susjede. Pile s mlincima odlično je prošlo, a kolači još i bolje.

Nakon šest godina izbjegličkog života u Turskoj, obitelj Abdo u Karlovcu se nada miru i novim prijateljima. Uče hrvatski jezik. Žive u prizemlju zgrade, ali često s posljednjeg kata, sa susjedova balkona, imaju priliku baciti pogled na svoj novi grad. I ono što vide - kažu u prilogu HRT-a, nakon dugo vremena čini ih sretnima, .

shimmer fallback
shimmer fallback

'U početku smo se bojali reakcija'

"U početku smo se bojali kako će susjedi reagirati. Ali, evo, oni su nam došli na vrata, pitali kako smo i treba li nam pomoć", kaže Mezgin Abdo.

Njezin suprug Idris kaže kako je naučio brojeve na hrvatskom "kako bi u trgovini znao reći što mu i koliko treba". Njihova djeca već pomalo govore hrvatski i kažu da im je u školi dobro te da su učiteljica i drugi učenici dobri prema njima.

Nakon šest godina izbjeglištva u Turskoj, u Karlovcu se nadaju mirnom životu.

"Ova vrata su im otvorena svakoga dana, ova kuća je njihova kuća", kaže njihov susjed Darko Rogoz.

Image
U KARLOVAC DOSELILE PRVE DVIJE OD DESET SIRIJSKIH OBITELJI: /

Pobjegli su pred ratom, bez ičega, ovdje će započeti normalan život

Play ponuda
Play ponuda