JEZA U AZILU

KARLOVAČKI ŠINTERAJ JE TVORNICA SMRTI: Psi iz skloništa odlaze u vrećama, a profiteri masno zarađuju

U protekle četiri godine, za vrijeme trajanja koncesijskog ugovora s CRPKO-om, u Skloništu za pse Utinja nadomak Karlovca ubijeno je 614 pasa, dok ih je udomljeno 564. U istom je periodu u istom skloništu uginulo 575 pasa, javlja Kaportal.

Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka kako svaki treći pas koji je završio u Utinji otamo nikada nije izašao živ. A za usluge takozvanog zbrinjavanja pasa porezni obveznici dali su u četiri godine najmanje tri milijuna kuna.

U skloništu kod Karlovca nijedan pas nije steriliziran, velik dio uginulih su štenci, dok su se brojni psi u skloništu okotili.

Psi koji su iz skloniša spašeni ostali su živi samo zahvaljujući predanom radu volontera okupljenih u nekoliko udruga, ali i pojedincima.

Od Karlovca je sklonište u Utinji udaljeno 21 kilometar, ali je ipak dosta bliže nego Pokupsko Cerje gdje se nalazi tvrtka kojoj je gradska vlast naumila dati dvogodišnju koncesiju. Do P. Cerja ima pedesetak kilometara što bi volonterima zbog velikih troškova i utrošenog vremena onemogućilo da dolaze u sklonište koje bi bilo još dalje od očiju karlovačke javnosti.

VLASNICI NA MORE, PSI NA ULICU: U Zagrebu je ovoga ljeta triput više odbačenih pasa

Ubijaju pse nakon 60 dana?

O tom skloništu mediji su pisali kao o skloništu koje je poznato po, kako navode Prijatelji životinja, po tome što nakon 60 dana ubijaju pse.

Karlovcu je potrebno ‘no kill’ sklonište.

Gradska uprava na takav prijedlog odgovara:

‘Za izgradnju ili opremanje novog “no kill” skloništa je potrebno određeno vrijeme u kojem Grad s nekim mora imati ugovor za obavljanje ovih poslova. Kako je postojeći ugovor istekao morao se raspisati natječaj i odluku mora donijeti Gradsko vijeće’, navela je pročelnica Andrea Vrbanek.

Potrebna su bolja rješenja

Vrbanek navodi da se ne može poništiti natječaj već Vijeće mora donijeti odluku o neprihvaćanju niti jedne ponude što mora biti na činjenicama utemeljeno obrazloženje pošto se radilo o javnom natječaju i javnom otvaranju ponuda.

‘Slažem se da uvijek treba pronalaziti bolja rješenja a pogotovo u ovom slučaju jer se radi o živim bićima i nikome nije u cilj usmrćivanje nedužnih životinja već zajedničkim naporima pronaći način kako da se u što kraćem vremenu udomi što veći broj životinja’, rekla je Vrbanek.

RAJ ZA ŽIVOTINJE: Ovakvo sklonište za pse sigurno još niste vidjeli, zovu ga ‘Zemlja lutalica’

Povratak na Net.hr