Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje u aferi SMS. Na sudu su se spojavili svjedoci Tomislav Karamarko i Ivica Todorić, a videovezom se na suđenje uključio i Zdravko Mamić, javlja N1. Suđenje je, inače, trebalo biti nastavljeno 22. listopada, ali se tada Karamarko ispričao za nedolazak zbog visokog tlaka.

U aferi su optuženi bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blaž Curić zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tom kaznenom djelu. Varga je, prema USKOK-ovoj optužnici, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na izrađivao lažne razgovore vođene putem elektroničkih uređaja te je radio prijepise i analize navodnih razgovora visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj, s ciljem onemogućavanja ili otežavanja dokazivanja u procesima protiv Zdravka Mamića i još trojice te u postupku predaje Ivice Todorića temeljenom na Europskom uhidbenom nalogu pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curića se tereti da je 20. rujna pretprošle godine telefonski upozorio Vargu da se protiv njega vodi krim-istraživanje te mu poruči da izbriše sve dokaze. Obojica su na početku suđenja rekla kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Mamić: 'Karamarko mi je dao Vargin broj'

U svom obraćanju putem videoveze, Zdravko Mamić je, između ostalog, poručio da je vjerovao kako su Vargini transkripti istiniti i kako mu je njegov broj dao Karamarko.

"Vargu sam upoznao dok mi je trajalo suđenje u Osijeku, njegov broj mi je dao Karamarko. Varga i ja smo se našli u Osijeku, on je donio neke papire, nije mi to izazvalo oduševljenje, ali mi je rekao da to što vidim nije ništa. I tako je počelo naše druženje. Ja sam bio opsjednut da nađem dokaze jer sam znao da je postupak protiv mene montiran, pa sam u više navrata kada sam se susreo s Vargom od njega dobio dokumente. Sve to sam predao Veljku Miljeviću koji ih je proslijedio Jeleniću. Te materijale koje mi je Varga dao nisam slao na osječki sud, ali sam jedan dio prezentirao javnosti, mislim da je to bila dva dana prije izricanja moje presude. Ja sam shvatio da ću biti presuđen, dogovarala se moja presuda u kafiću. A ja sam sjeo u auto i otišao u BiH", rekao je bivši izvršni predsjednik Dinama.

"Varga me nikad nije ništa tražio, ali mi je kukao da mu je prijetila deložacija, djelovao mi je kao čovjek koji ima financijskih problema, i ja sam mu strahovito puno pomagao, bilo mi ga je žao, a ja sam human... Mislim da sam mu dao 50 tisuća eura kako bi izbrisao teret na kuću. Taj novac sam mu dao u jednom komadu. Točno je da sam mu kupovao i informatičku opremu... Pričao mi je o zdravstvenom stanju, stalno je bio kod doktora. Kupio sam mu i auto. Još mu i danas pomažem", posvjedočio je Mamić.

Karamarko: 'Ja sam u Vargi vidio informatičkog freaka'

Bivši predsjednik HDZ-a, Karamarko je posvjedočio kako je smatrao da su parlamentarni izbori 2015. pokradeni te da je godinu dana nakon toga sreo Vargu koji mu je rekao da može dokazati njegovu tezu, što mu je ovaj i povjerovao.

"Poznajem Vargu i Curića. Blaža Curića znam dugo iz policije, a bio je u stranci vozač jednog stranačkog dužnika. Vargu sam upoznao krajem 2016 ili početkom 2017, nakom što dao sam ostavku... Dva prijatelja koji su bili s njim u Facebook komunikaciji, rekli su da Varga može argumentirati da smo pokradeni na izborima u što sam i sam sumnjao. Dakle ja sam tada još uvijek političar, zainteresiran za tu temu. Želio sam doći do informacija o tome... Ja sam poslije i čuo za Vargu, da je radio u MUP-u i čuo sam da je vrstan informatičar. Nažalost, nikada mi nije dostavio nikakve materijale, volio bi da sam dobio nekakav suvisao elaborat... Varga nikada nije tražio novac u smislu 'Evo ja ću vam pomoći, to košta toliko', nije time trgovao. Ali sam shvatio da je u lošoj financijskoj situaciji, nekoliko puta sam mu pomogao, pelene sam slao i slično. Ne bih detaljno o tome pričao. Ja sam mu nabavio jedan laptop, dobio sam od jedne osobe, pa sam mu ga dao. Ja sam u njemu vidio informatičkog freaka koji je zaljubljen u to što radi", govori Karamarko.

Ivica Ivici davao dokumentaciju

Bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić je na suđenju rekao kako ne poznaje ni Curića ni Vargu, ali da mu je sporna dokumentacija itekako poznata, jer ju je dobio u više navrata od izvjesnog Ivice.

"Ne mogu se sjetiti točno kada, ali to je bio u periodu od šestog mjeseca 2017. do devetog mjeseca iste godine. Dobio sam ju u više navrata, u tiskanom obliku. Dugo je to bilo kod mene... Najviše toga dobio sam od Ivice. Ne znam prezime i znam da stanuje negdje oko Velike Gorice, ali ja ne znam od koga je on dobio. Poslije sam više doznao iz medija... Znate što se meni dogodilo? Plenković mi je neprijateljski oduzeo Agrokor, i ja sam pokušavao dobiti što više informacija, pomagali su mi prijatelji, dobivao sam puno informacija i netko me spojio s tim Ivicom. Jednom smo se sastali kod Metroa, bio je sam.

Čovjek može imati 60-70 godina, mršavi, plavi. Ja sam mislio da mi Plenković i Dalićka podvaljuju da nešto prijavim, da me hapse. Bio sam skeptičan, nisam baš vjerovao da je tako, djelomično, nisam htio se s njim družiti jer sam mislio da mi podvaljuju... Dobio sam to u nekoliko navrata, mislio sam da to nije istina, stavio sam u torbu i zanemario sam. Ali kad se dogodila Hotmail afera i kad sam to vidio, rekao sam možda je i ovo istina. I onda sam to poslao odvjetnicima da pošalju u DORH. Ništa se tu nije događalo, a kad su mediji objavili, za par dana je došao šef SOA-e Markić i javno rekao: 'Mi smo sve ispitivali, to je Todorić falsificirao'. Živio sam s tim nadimkom da sam falsifikor", rekao je Todorić.