NAKON JEDANAEST MJESECI

KARAMARKO DAO PRVI INTERVJU: Je li on iz prikrajka pomrsio račune Plenkoviću? Evo što kaže na glasine

Tomislav Karamarko u lipnju prošle godine zbog afere s MOL-om podnio je ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a zatim i predsjednika HDZ-a.

Na neko vrijeme povukao se iz domaćeg političkog života oglašavajući se tek povremeno na Facebooku, a onda je prije par mjeseci najavio osnivanje Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske koji je prije desetak dana i osnovan. U središnjici HDZ-a nije bio otkako je podnio ostavku, ali je, kaže, u kontaktu s “mnogim prijateljima iz stranke”.

U proteklih godinu dana uglavnom se posvetio obitelji, iako je u svojim povremenim objavama na Facebook stranici dao naslutiti da radi na novim projektima i da se ipak nije sasvim odmakao od političkih zbivanja. Nakon poduže javne šutnje, Jutarnjem listu dao je intervju osrvćući se na aktualne političke događaje.

TOMISLAV KARAMARKO POKREĆE THINK TANK: ‘To je najbolji način da nastavim služiti hrvatskim građanima’

Najveći problem Hrvatske je depopulacija

“Iako u proteklih 11 mjeseci nisam aktivno sudjelovao u političkom životu Hrvatske, nisam se distancirao od problema koji opterećuju našu zemlju i njezine građane. Jedan od načina da i dalje budem angažiran i koristan svojoj zemlji je djelovanje kroz formu think tanka ili, kako smo ga mi nazvali, instituta. Postojanje takvih ustanova u svijetu je uobičajena praksa. U takvim institucijama, neopterećeni stranačkim podjelama i interesima, slobodni od bilo kakvih kompromisa koji vrlo često opterećuju i čak onemogućuju normalan rad vlada, vrhunski stručnjaci nude najbolje rješenje za pojedini problem”, kazao je Karamarko o nedavno osnovanom institutu napomenuvši da će u njemu biti “određeni broj eminentnih stručnjaka koji su iznimno cijenjeni u svojoj struci”.

Najveći problemom s kojim se suočava Hrvatska Karamarko pak smatra depopulaciju.

“Uvozimo svašta na svoju štetu, a izvozimo mlade ljude koji su budućnost Hrvatske. Posebno opasno je nestajanje poljoprivredne proizvodnje i izumiranje sela. Hrvatska nema budućnosti bez snažnog sela”, rekao je dodavši da nekontrolirani uvoz hrane upitne kvalitete i često dampiranje cijena gase domaću proizvodnju, a primjri nepoštene trgovačke prakse dovode poljoprivrednike u podređeni položaj.

‘HRVATSKA JE DANAS NA RASKRIŽJU’: Karamarko napisao analizu za ugledni portal, evo što kaže

Puno je putovao u proteklih godinu dana

Na pitanje čime se, osim osnivanja Instituta, bavio u proteklih jedanaest mjeseci otkako je napustio politiku, Karamarko kaže da je vrijeme iskoristio za putovanja koja su mu i dala poticaj za ideju o osnivanju Instituta.

A što se tiče događaja od prije godinu dana koji su doveli do njegovog sukoba s Mostom, zatim ostavke i rušenja Vlade, ne smatra da je pogriješio u većini stvari.

“Ne mislim da sam pogriješio, možda bih jedino uskratio povjerenje nekim ljudima. Vrijeme je, kao i uvijek, najbolji tumač svih događaja. Tako je i protekla godina pokazala ispravnost mojih stavova i odluka kojima sam samo štitio nacionalne interese. Primjerice, predlaganje obostranog povlačenja iz arbitražnih postupaka kao jednom od mogućih rješenja spornih odnosa s MOL-om zbog kojeg je iskonstruirana teza o sukobu interesa, a pokazalo se da sam htio zaštititi Hrvatsku od znatne materijalne štete”, kazao je.

KARAMARKO SE VRAĆA U POLITIKU: ‘Prožet sam entuzijazmom više nego ikada i uvjeren kako bi to moglo pomoći Hrvatskoj’

“Doista se nadam da će Vlada uspjeti”

Današnju, pak, situaciju u kojoj njegov nasljednik na čelu HDZ-a i premijer Andrej Plenković mora pokušati preslagati većinu u Saboru i sačuvati Vladu, ne smatra reprizom one od prije godinu dana jer je, kaže, kontekst drugačiji.

“Doista se nadam da će Vlada uspjeti, jer ljudi žele rješenje problema i pozitivan korak naprijed. Bez obzira na to što će se dogoditi za nekoliko tjedana, moramo se usredotočiti na zajedništvo i uložiti energiju u mukotrpan rad pred nama. Budućnost naše zemlje je najvažnija”, rekao je Karaamrko u razgovoru za Jutarnji list.

Osvrnuo se i na “reprizu” odnosa Mosta prema HDZ-u.

“I na ovo pitanje odgovorila je protekla godina, a to je da politika zahtjeva odgovorne i iskrene ljude u borbi za dobrobit zemlje. Demagogija i dociranje nauštrb stvarne brige o interesima zemlje nikad nisu bili most u bolju budućnost”, poručio je u intervjuu Jutarnjem listu.

HEBRANG TVRDI DA ZNA PRAVI RAZLOG KARAMARKOVA ODLASKA: ‘Iza svega stoji velika, utjecajna svjetska sila’

“Hasanbegoviću je mjesto u HDZ-u”

Iako je i dalje član HDZ-a, iz stranke, kaže, ne dobiva pozive na obljetnice i druge stranačke događaje, no u kontaktu je s prijateljima u stranci. Prokomentirao je i izborni nesupjeh HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa, naročito u odnosu na Brunu Esih. a osvrnuo se i na glasine da je iz sjene upravljao njezinom i kandidaturom Zlatka Hasanbegovića, te isključivanjem potonjeg iz HDZ-a.

“Jasno je kako je riječ o lošem rezultatu općenito i lošem rezultatu, naravno, u odnosu na Brunu Esih. Ona i Hasanbegović su odgovorne i politički profilirane osobe i to što u velikoj mjeri dijelimo političke stavove ne znači da upravljam njima. A Zlatko Hasanbegović je čovjek besprijekorne profesionalnosti, vrijednosti i integriteta. Veliki je domoljub, odan prijatelj i mislim da mu je mjesto u HDZ-u”, kazao je.

Slijedom toga, pitanje je bilo vidi li mogućnost političke suradnje s Esih i Hasanbegovićem.

“U ovom trenutku nisam aktivan u politici, nego sam posvećen stvaranju Instituta. Kao član HDZ-a, u Institutu mogu surađivati sa svima koji se zauzimaju za suverenu, sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku koja se temelji na vrijednostima Domovinskog rata”, odgovorio je neodređeno.

ESIH SPUSTILA ŠEFU HDZ-a: ‘Karamarko ne stoji iza moje kandidature, ali Plenković je bio na njegovoj listi’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr