ČEKA BOLJU PRILIKU

KARAMARKO BEZ PRAVOG PROTUKANDIDATA: Plenković odustaje od utrke za šefa HDZ-a?

Iako se o njemu govorilo kao jedinom ozbiljnom protukandidatu na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, Andrej Plenković na njima se najvjerojatnije neće kandidirati, prenosi Jutarnji list tekst iz novog Globusa.

Doduše, izbori u HDZ-u još nisu raspisani, a Plenković na novinarske upite o mogućoj kandidaturi odbija izričito odgovoriti.

KARAMARKO O RASKOLU U HDZ-U: Plenkovića pitali bi li pristao biti mandatar

Ne mijenjaju lidere koji obnašaju visoku dužnost

Europarlamentarac Plenković, prema pisanju Globusa, u zadnje je vrijeme pomno pratio političke događaje u Hrvatskoj, razgovarao s mnogim utjecajnim članovima HDZ-a i procjenjivao je li pravi trenutak za kandidaturu. Istodobno je, kažu, svjestan da je HDZ na vlasti te da ima malo primjera u Europi kada je lider neke stranke bio smijenjen dok je obnašao visoku dužnost u izvršnoj vlasti.

U tom smislu, nekoliko je okolnosti koje ne idu na ruku Plenkovićevoj kandidaturi.

TIHA POBUNA U HDZ-u: Nezadovoljnici optužuju Karamarka da ih je prodao

Tri stvari koje Plenkoviću ne idu u prilog

Prvo, vrh stranke koji podržava Karamarka mogao bi ga optužiti da ruši sadašnju vlast, jer bi promjena na čelu stranke sigurno oslabila položaj i utjecaj prvog potpredsjednika Vlade. Drugo, iako mnogi članovi stranke u neformalnim kontaktima podržavaju njegovu kandidaturu, nitko se to još nije odvažio javno reći.

I kao treće, nagađa se da Plenković ne želi treći poraz nakon što je 2000. bezuspješno vodio predsjedničku kampanju Mate Granića, te 2012. kada kao pulen Jadranke Kosor nije bio izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a.

NEMA ŠANSE: “Ma Šeks je odavno pukovnik bez vojske”

 

Povratak na Net.hr