'KAO DA ŠTEDNJAK POLIJETE HLADNOM VODOM': / Meteorologinja najavila još jednu frontu - evo kad se vraća pravo ljeto

U noći sa srijede na četvrtak mogla bi stići još jedna fronta, pa bi ovaj put bi oborine moglo biti duž većeg dijela Jadrana, koji bi se mogao naći na udaru nevera

18.7.2020.
20:12
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako mnogi ljeto percipiraju kao dugotrajno razoblje suhog i vrućeg vremena, u tom godišnjem dobu, pa tako i u srpnju, često imamo prodore vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika, što u priobalju rezultira burom. Fronte nailaze na zagrijani kontinent, pa dolazi do burnih atmosferskih reakcija, kao da užareni štednjak polijemo hladnom vodom, piše Tea Blažević za N1 u dugoročnoj vremenskoj prognozi.

Mi smo dosad u srpnju imali čak tri fronte, i čini se da bi nam u noći sa srijede na četvrtak mogla stići još jedna. Ovaj put bi oborine moglo biti duž većeg dijela Jadrana, koji bi se mogao naći na udaru nevera.

Niže temperature nego što je uobičajeno

Zanimljivo je reći da se u srpnju i kolovozu uglavnom izmjere najviše temperature tijekom ljeta. Apsolutni maksimum za srpanj za postaju Maksimir je 40.4 stupnja, što je podatak od 5. srpnja 1950. godine. Ove godine u srpnju izmjereno je najviše 32 stupnja.

Gledamo li broj vrućih dana, s temperaturom jednakom ili višom od 30, u prosjeku ih u Zagrebu u srpnju bude 8, dosad ih je bilo tek 4. Temperature posljednjih dana niže od onih uobičajenih za ovo doba godine. E sad, ono što najviše zanima sve ljubitelje ljeta - kad će biti toplije?

Sprema nam se još jedna fronta

Prema sezonskoj prognozi ECMWF-a, Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, i idući tjedan bit će hladnije od prosjeka i na kopnu i na moru, što se poklapa s činjenicom da nam se “sprema” još jedna fronta.

Posljednji srpanjski tjedan bit će blago topliji, ali će temperature uglavnom biti ispod prosjeka. Što se kolovoza tiče, u prvom tjednu na sjevernom Jadranu mogli bismo čak imati pozitivno odstupanje temperatura od prosjeka, a toplina će biti još izraženija u drugom kolovoškom tjednu.

Što se oborine tiče, uglavnom će biti u normali, dakle, nema značanijeg odstupanja od prosjeka iduća četiri tjedna, prema sezonskoj prognozi ECMWF-a, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali