STIGAO JE I KISIK

KAMERE UŠLE U COVID ŠATOR U DUBRAVI: Sve je spremno za nove pacijente, kreveti su namješteni, a danas je pušteno i grijanje

Šator ispred KB-a Dubrava spreman je za prijem pacijenata oboljelih od Covida-19, pušteno je grijanje, a kreveti su namješteni

U gradu Zagrebu svaka druga testirana osoba je pozitivna i na obradu ih čeka više od 2000. Kapaciteti se pune, bolnice su u pripravnosti, a kamere RTL-a snimile su spremne šatore ispred KB Dubrava u koje je pušteno i grijanje. Pitanje je dana kada će ondje leći prvi pacijenti kojima je potreban kisik, javlja RTL.

Kreveti su postavljeni i spremni za pacijente. “Ovo je pripremljeno, tako će to izgledati, još će samo biti prekrivači kad pacijenti dođu i još tim sestara i liječnika. Dakle stavljena je posteljina, mjerači kisika, lijekovi su ovdje, materijal i pribor za reanimaciju i tako dalje. Oni su stavljeni u funkciju da se pacijenti mogu početi primati”, kaže za RTL infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić.

LIJEČNIK IZ ‘DUBRAVE’ OTKRIO: ‘Otpočetka nas siluju, a sad je stigla ‘depeša’ da otpustimo koga možemo. Čovjek je operiran, a mi ga moramo seliti…’

Terapija kisikom

Od danas je u šatorima i grijanje. Na krevete će pacijenti kojima je potreban kisik. U Kliničkoj bolnici Dubrava od 230 pacijenata, 29 je na respiratoru, a 160 treba kisik. “Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje”, dodaje Baršić.

U takozvanom C bloku pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist. Stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid bolesnika. Operacija za nekovid pacijente nema. Od ponedjeljka je ovo COVID bolnica. “Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane”, govori koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić.

USKORO STIŽE CJEPIVO S OXFORDA, BEROŠ POSLAO NARUDŽBU: Cijepit će građane u 2 navrata; Hrvatski znanstvenik: ‘Neće biti savršeno

Stigli su novi respiratori

Stiglo je 10 novih respiratora te se šire kapaciteti. Najmanje kreveta i respiratora je ostalo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Iskorišteno je više od 80 posto kreveta i 30 posto respiratora. Ono što je važno za naglasiti je da je popunjenost ukupnog broja kreveta za covid bolesnike, a respiratora za sve bolesnike uključujući i covid te da se ove brojke mijenjaju iz dana u dan. U Dubravu stižu iz drugih bolnica.

Anesteziologe sa Svetog Duha RTL je zatekao pri izlasku s COVID odjela. “Zatekli smo intenzivne jedinice koji su pune teških pacijenta, kojima je zaista potrebna intenzivna skrb, ovdje im se pruža kvalitetna skrb, ali vidljiv je nedostatak osoblja i umor osoblja. Opreme ima dovoljno, opremljeni su odlično”, ističe anesteziologinja u KB Sveti Duh Sonja Krofak.

“Pacijent na respiratoru praktički zahtjeva svog liječnika koji će se za njega brinuti i paziti na sve parametre da bi ga se uspjelo odvojiti s respiratora. Zato smo došli u pomoć da se ekipiramo i pacijentima pružimo najbolju moguću skrb”, dodaje anesteziolog u KB Sveti Duh Tino Klancir.

Često i sami završe s druge strane. Zaraženi. Borbu s virusom vodio je i infektolog Baršić. “Znate što ću vam reći, pacijenti to jako dobro pripreme. Kažu doktor je imao COVID – on je ozdravio. Onda mi razgovaramo i nekako imam osjećaj da je njima lakše kad saznaju da sam ja imao COVID, prebolio ga i radim ponovno”, kaže infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić.

PAZITE ŠTO RADITE S MASKOM: ‘Biste li s maramicom s kojom ste obrisali stol u kafiću obrisali i svoje lice ili se obrisali oko usta? E pa…’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr