KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU

BIJESNA KALMETINA REAKCIJA NA NOVU OPTUŽNICU: ‘Cvitan je to napravio da se dodvori Mostu’

Zadarski gradonačelnik i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je da je druga USKOK-ova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu.

“Prema mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhićeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik”, kazao je Kalmeta u izjavi Hini.

Dinko Cvitan
Dinko CvitanFoto: Dusko Marusic/PIXSELL

USKORO SUĐENJE MOĆNOM HDZ-ovcu, POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV KALMETE! ‘Ovo je politički progon, a u svemu ima prste i Most’

Današnja optužnica prelila čašu

Podsjetio je da je nakon što mu je 10. studenoga potvrđena prva optužnica najavio da će doći vrijeme kada će kazati “što je bilo i kako je sve teklo”. No, “čašu mu je prelila” današnja optužnica za film “Prometna renesansa Hrvatske” koji pokazuje što je sve napravljeno u prvom mandatu njegova “ministrovanja”.

‘NE VIDIM RAZLOG ZA ISKLJUČENJE KALMETE IZ HDZ-a’: Stier poštuje princip presumpcije nevinosti

“Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drukčiji kriteriji”, kazao je Kalmeta.

Božidar Kalmeta sud
Božidar KalmetaFoto: Goran Stanzl/PIXSELL/arhiva

NOVA OPTUŽNICA PROTIV KALMETE: Za nikad prikazani film ‘Prometna renesansa Hrvatske’ platio 612.000 kuna!

Odvjetnik: Radi se o proizvoljnoj i netočnoj tvrdnji USKOK-a

Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da se glavna teza optužbe bazira na konstataciji da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

“Radi se o netočnoj i s druge strane proizvoljnoj tvrdnji USKOK-a. Naime, ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe. Moram reći da se radi o vrlo slobodnom zaključivanju, jer govorimo o razdoblju kada je bio bum cestogradnje, kada se ozbiljno ulagalo u infrastrukturu”, kazao je Vilajtović.

Odvjetnik Krešimir VilajtovićFoto: Anto Magzan/PIXSELL

Dodao je da USKOK nije taj koji procjenjuje ima li za nekim filmom potrebe jer su o tome bili ovlašteni odlučivati ministar i njegovi suradnici.

“Prema toj logici i mnogi bi drugi bili optuženi, znamo da su više milijuna plaćeni neki drugi filmovi”, ustvrdio je Vilajtović, ističući da je ministarstvo u tom slučaju bilo izuzeto iz postupka javne nabave te da ga nisu morali primijeniti.

USKOK je Kalmetu optužio da je bez postupka javne nabave s tvrtkom Fimi media dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”, čime je ministarstvo kojem je bio na čelu navodno oštetio za više od 600 tisuća kuna. Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud. Njegova obrana tvrdi da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen.

Povratak na Net.hr