Kalmeta dobiva Zadar, a Duspara Slavonski Brod

Božidar Kalmeta i HDZ-ova koalicija vode sa 44,1 posto glasova u prvom krugu lokalnih izbora, naspram 30 posto birača koji bi, prema anketi Ipsos Pulsa napravljenoj za Novu TV, pripali SDP-u i njihovom Ivi Biliću. No, postoji i ‘gušći’ scenarij u slučaju da izlaznost bude malena.

Razlika između kandidata HDZ-a i SDP-a u Zadru mogla bi se kretati između 20 i tri posto, smatra agencija za istraživanje javnog mnijenja, dok drugi kandidati nemaju šanse za ulazak u drugi krug na predstojećim lokalnim izborima.

Enio Meštrović, po njihovim anketama, osvaja 6,1 posto, Marko Pupić Bakrač osvaja 5,2, a Reno Sinovčić 4,7 posto birača. Neodlučnih je 9,9 posto.

Postoji određena teoretska mogućnost i da Kalmeta pobijedi već u prvom krugu, ako se u obzir uzme pogreška uzorka te značajan broj neodlučnih birača.

Bude li drugog kruga, Božidar Kalmeta osvaja 52,3 posto, a Ivo Bilić 38 posto glasova. No, i tu je za konačan rezultat presudna izlaznost. Veća izlaznost odgovara Kalmeti, a manja Biliću.

Zadrani su nezadovoljni

Što se tiče Gradskoga vijeća, HDZ-ova lista široke desne koalicije trebala bi osvojiti 36 posto, SDP-ova lista 27,5 posto. Od ostalih lista Akcija mladih ima 6,4 posto, Laburisti 6,3 posto, nezavisna lista Enija Meštrovića osvaja 5,1 posto, dok bi lista Rene Sinovčića osvojila samo 2,7 posto.

Čak 53 posto zadarskih ispitanika smatra da je stanje u tom gradu loše, za 29 posto je ostalo nepromijenjeno u zadnje četiri godine, a da je bolje smatra samo 15 posto Zadrana. Ostali ne znaju.

Duspara pobjeđuje u prvom krugu?

Napomenimo i da je ista agencija provela istraživanje i u Slavonskom Brodu, prema kojemu aktualni gradonačelnik, nezavisni kandidat Mirko Duspara osvaja 50,8 posto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr