Kalmeta dao 500.000 kuna za film koji nitko nije vidio

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je zajedno s Hrvatskim autocestama platilo oko pola milijuna kuna tvrtki Fimi-media za snimanje promidžbenog filma pod nazivom Prometna renesansa Hrvatske.

23.11.2010.
11:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječ je o najvrednijem poslovnom ugovoru između ministarstva Božidara Kalmete i tvrtke Nevenke Jurak, važnom i zbog toga što izravno povezuje Fimi-mediju i Ministarstvo prometa, piše Novi list. Ugovor je sklopljen 2008. godine i za njega su istražitelji USKOK-a pokazali prilično velik interes.

Na upit novinara o ovom poslu, glasnogovornica Ministarstva prometa Marina Halužan poslala je najkraći mogući odgovor: "Ne želimo komentirati istrage koje USKOK provodi ili su u tijeku."

Kako piše Novi list, upitno je je li filmski uradak Prometna renesansa Hrvatske itko ikada vidio, jer više sugovornika iz Ministarstva i HAC-a to nije moglo potvrditi. Nije jasno ni tko je i za koju cijenu napravio film, budući da Fimi-media nema takve resurse, pa je treći partner morao biti angažiran na njegovoj izradi. No, moguće je i da je jednostavno riječ o materijalu koji je ionako postojao u HAC-u ili Ministarstvu, pa je ponovo iskorišten ili montiran kao pokriće za fiktivni posao.

Ukoliko film postoji, trebalo bi dokazivati tko je doista njegov autor jer je vjerojatno riječ o kadrovima autocesta snimljenim iz zraka, koji su se mogli prikazivati na svečanostima otvaranja autocesta kao prigodna pozadina na bini. Takvih prizora u HAC-u i Ministarstvu su imali i više nego je potrebno, pa postoji mogućnost korištenja starih materijala, prizora snimanih iz helikoptera ili sa zemlje. U svakom slučaju, tu je malo posla mogla obaviti Fimi-media, ukoliko se izuzme posao na naplati stvaranja filma. Unatoč tome što ga nitko nije vidio (ili ga je vidjela tek nekolicina ljudi), film je uredno plaćen, a troškove je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nepoznatom omjeru podijelilo s Hrvatskim autocestama, na čijem je čelu u to vrijeme bio Jurica Prskalo, danas jedan od pritvorenika u slučaju Fimi-media.

Inače, ovakve ugovore u Ministarstvu je obično potpisivao ministar Kalmeta, a povremeno ga je znao zamjenjivati i Branko Bačić, tadašnji državni tajnik za more i aktualni tajnik HDZ-a. Osim posla s filmom, tvrtka Nevenke Jurak odradila je za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture samo još jedan manje važan i manje vrijedan posao.

Vezani članci:

arti-201011220772006 arti-201011040027006 arti-201011220257006 arti-201011170101006 arti-201008130134006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali