STIŽE BORIS JOHNSON

HRVATSKA JE U JEDINSTVENOJ POZICIJI: Evo kakve ćete uvjete pri zapošljavanju imati u Britaniji

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson dolazi u službeni posjet Hrvatskoj gdje će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i svojim hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom, doznaje Večernji list iz diplomatskih krugova.

Političar koji je u dva mandata vodio London i gorljivo predvodio kampanju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije u Zagrebu će u okviru Brexita razgovarati o odnosima dviju zemalja i pravima hrvatskih građana u toj zemlji, ali i o sigurnosti i situaciji na jugoistoku Europe.

Iz diplomatskih izvora doznaje se kako je Hrvatskoj cilj da ostane s Britanijom u odnosima koji će omogućiti dobru suradnju. Tako će na sastancima biti riječi i o pitanjima o kojima ćes se voditi pregovori između Velike Britanije EU, odnosno o slobodi kretanja ljudi.

Hrvatska u jedinstvenoj poziciji

S obzirom na to Hrvatska je u jedinstvenoj poziciji u usporedbi s ostalim članicama EU. Britanija je jedna od rijetkih država koja još nije ukinula ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika te je lani produljila ograničenja na još tri godine.

“Nama je važno da hrvatski građani imaju isti status kao i ostali građani EU. Hrvatski građani su pravo na slobodu kretanja stekli ulaskom u EU bez obzira na to što se to pravo u Britaniji još ne primjenjuje. Stoga u bilo kojem budućem aranžmanu između Britanije i EU hrvatski građani moraju biti izjednačeni s ostalim građanima Unije”, pojašnjavaju.

STRANCI TO RADE BOLJE OD NAS: Londonski gradonačelnik poziva turiste da dođu u Hrvatsku

‘MOŽDA NAS BRITANCI SAMO ZAFRKAVAJU’: Svjetski političari šokirani imenovanjem Johnsona za šefa diplomacije

Povratak na Net.hr