Kontrolirajte svoj internet. Evo kako

Iz godine u godinu djecu na internetu postaje sve teže zaštititi jer opasnosti koje im prijete postaju sve brojnije i neprestano evoluiraju.

Djeci ne možete zabraniti korištenje interneta, on je njihovo prirodno okruženje i koristan je i potreban. No, morate ih zaštititi, kako ne bi postali žrtve ucjene, nasilja, pa i seksualnog zlostavljanja. Sve su to razlozi zašto su MUP i net.hr u suradnji pokrenuli akciju http://danas.net.hr/specijal/zastitimo-djecu-na-internetu.

Najvažnija je, slažu se stručnjaci, edukacija djece, ali i roditelja. Dakle, educirajte se i objasnite svome djetetu koje opasnosti postoje. Kako biste ipak mogli nadgledati što dijete radi na internetu postoje i tehnološka pomagala.

Najprije ipak moramo razjasniti jedno; tehnička zaštita djece na internetu ne sastoji se samo od instalacije softverskog filtera sadržaja. Kao da bi time svi problemi bili otklonjeni. Potrebno je imati plan koji obuhvaća sve uređaje koji pristupaju internetu. Provjerite koji su to uređaji u vašem domu. Dakle, desktop računala, prijenosna računala, mobiteli, tableti, igraće konzole, pa čak i televizori. Ne možete imati učinkoviti plan za smanjivanje rizika ako ne znate sve pristupne puteve do interneta.

Softveri

Ako se odlučite za instalaciju softvera koji će filtrirati nepoželjne sadržaje (npr. govor mržnje, nasilne igre, pornografiju…) imajte na umu da ćete time samo smanjiti rizik. Nema 100-postotne zaštite. Ako je vaš operativni sistem Windows 7 ili Windows Vista, roditeljska kontrola je već ugrađena kao dio operativnog sustava. Ako pak koristite XP ili neku raniju verziju, preporučuje se da instalirate neki od programa za filtriranje sadržaja. Jedan od tih programa je Parental Control Bar. Besplatan je i intuitivan za snalaženje. Dobar izbor također je i OnlineFamily Norton.

Za djecu u prvim razredima osnovne škole mnogi stručnjaci drže da im e-mail nije potreban. Za djecu u starijim razredima i u srednjoj školi možete koristiti sigurne e-mail programe. Ovi programi funkcioniraju tako da omogućavaju roditeljima da ograniče tko njihovu djecu može na taj način kontaktirati. Efikasni e-mail programi također će ograničiti spam poruke i neželjene mailove koji također mogu biti opasni za djecu. Zoobuh je jedan od takvih besplatnih e-mail programa. Uz brojne opcije moći ćete primjerice dobiti mail prije djeteta i tek kada ga vi odobrite, primit će ga i vaše dijete.

Društvene mreže

arti-201206010459006 naročito vole društvene mreže. Blokiranje Facebooka pomoću programa za filtriranje sadržaja može biti dio strategije roditelja. No, djeca mogu koristiti računalo primjerice i u školi ili od prijatelja. Zbog toga je dobro motriti što vaše djete postavlja na svoj Facebook Zid i također kakve privatne poruke šalje drugima. Ako je potrebno, možete pomoću softvera “ukrasti” njegovu lozinku i zaviriti u djetetov privatni profil na Facebooku. Jedan od takvih programa je KeyProwler. Ako ga instalirate na računalo, ovaj program će raditi u pozadini, nevidljiv, te se neće pojaviti u Start izborniku niti na listi instaliranih programa. Kada ga instalirate, jednostavno ćete moći pratiti sve što vaš tinejdžer tipka na svojoj tipkovnici, a tu datoteku KeyProwler će vam čak i poslati na mail. Nažalost, nije besplatan.

Uz ove mjere, također bi dobro bilo da izbjegavate kamere na PC-u kao i kamere ugrađene u prijenosnike. Uklonite ih ili onemogućite (konzultirajte uputstva za računalo). Naime, predatori vrlo često koriste kamere kako bi uhvatili svoju žrtvu u nekoj nepriličnoj pozi ili je bez njihova znanja snimili. Jednom kada dobiju tu fotografiju ili video snimku, lako mogu manipulirati djetetom i ucjenjivati ga.

Svakako izbjegnite prijenosnike s karticom za bežični pristup internetu. Mobilni uređaji kao što su prijenosnici donose više rizika. Ako već nabavite svom tinejdžeru prijenosnik, instalirajte mu tajni softver i redovito kontrolirajte izvještaje, odnosno logove koje budete dobijali.

Ali prije svega, razgovarajte s djecom

I zapamtite, iako ovi savjeti neće učiniti da vaša djeca budu 100 posto sigurna na internetu, ipak će značajno smanjiti rizik da padnu u kandže nekog online predatora. Međutim, još je važnije da razgovarate sa svojom djecom i naučite ih da ne smiju vjerovati svakome, a posebno ne svima koje upoznaju online, jer nikad ne znaju tko je za drugim kompjutorom. Surfajte zajedno s njima, budite njihovi frendovi na Fejsbuku i budite angažirani u njihovom životu.

Na kraju krajeva, djeca, a posebno tinejdžeri uvijek će pronaći način da zaobiđu tehničku zaštitu, a i njihovo znanje o kompjutorima (u većini slučajeva) vrlo će brzo postati veće od vašeg…

Povratak na Net.hr