MASOVNA TESTIRANJA

KAKO SE DOGODIO NAGLI PAD BROJA ZARAŽENIH NAZVAN ‘MADRIDSKO ČUDO’? Hrvat ispričao svoja iskustva iz španjolske prijestolnice

Stručnjaci objašnjavaju da su antigenski testovi dali informaciju o stanju na terenu i incidenciji bolesti što je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja naselja, a ne cijelog grada

Madridsko čudo – tako mnogi nazivaju naglo smanjenje broja zaraženih koronavirusom u španjolskom glavnom gradu koji je donedavno imao visoke brojke. Kao glavno oruđe pada broja zaraženih epidemiolozi smatraju upravo uvođenje brzih antigenskih testova, javlja RTL.

Još potkraj rujna španjolska prijestolnica obarala je rekorde u broju novih slučajeva – mjesec dana kasnije, upola je manje novozaraženih. Razlog takvom padu brojni stručnjaci vide u antigenskim testovima.

Vlasti najvećeg španjolskog grada pri vrhuncu drugog vala kupile su pet milijuna takvih testova, a ubrzo je uslijedilo testiranje u problematičnim naseljima diljem grada.

“Upravo s pomoću tih brzih testova epidemiolozi su uspjeli kontrolirati dio epidemije”, kazao je Alex Arenas, profesor na španjolskom državnom sveučilištu.

JE LI SE U MADRIDU DOGODILO ČUDO? Broj zaraženih naglo je pao, a ulice su pune ljudi; Epidemiolozi: ‘To što smo učinili bila je prava odluka’

Ciljana zatvaranja naselja

Stručnjaci objašnjavaju, antigenski testovi dali su informaciju o stanju na terenu i incidenciji bolesti što je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja naselja, a ne cijelog grada.

“Taj brzi test u kojem se rezultati znaju nakon 15 minuta mogao bi pomoći u borbi protiv pandemije, no njegova pouzdanost još nije sigurna”, kaže Joan Carles March, španjolski liječnik. Iz Madrida, koji je sada puno življi nego što je to bio prije koji mjesec, javio nam se student medicine koji je tamo na razmjeni.

‘Nismo bili obaviješteni’

“Antigenski testovi se provode, ali niti cimeri ni ja nismo bili obaviješteni da se trebamo testirati. Zadnja dva tjedna vidi se kontinuirani pad broja zaraženih, barem prema brojkama koje su objavljene u novinama i mislim da je situacija u Madridu sve bolja i bolja. Policijski sat u Madridu je stavljen najkraće, od ponoći do 6 ujutro, zabranjeno je okupljanje na više od šestero ljudi te se maske moraju nositi svuda”, kaže Emil Klarić iz Madrida.

U borbi protiv virusa Španjolska će od 23. studenoga pri ulasku u zemlju tražiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata od građana koji dolaze iz rizičnih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr