Kako se blagdanska slavlja pretvore u tragediju

Iako postoji velik broj onih koje pirotehnika u vrijeme blagdana razveseljava, opasnost od ozlijeda je velika, te zabava u trenu može prerasti u tragediju.

27.12.2010.
8:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nedjelju je počeo malo blaži režim upotrebe pirotehničkih sredstava, ali time raste opasnost od neželjenih posljedica. Najugroženiji su upravo najmlađi, koji često ne shvaćaju što sve može izazvati i najobičnija petarda.

U posljednjih 15 godina blagdanska je pirotehnika u Hrvatskoj uzrokovala 192 teške ozljede. No unatoč tomu, pirotehnička sredstva legalno se prodaju u ovlaštenim trgovinama. Uz roditeljski nadzor mogu ih kupiti i maloljetnici, koji su ujedno najčešće žrtve.

Stajalište je policije jasno. Već godinama ponavljaju da pucnjava nije dio blagdanskog veselja. Podsjećaju i da se svako peto eksplozivno sredstvo ne aktivira na vrijeme.

''I već iz same te činjenice proizlaze okolnosti koje su svakako dovoljne da dobro razmislimo prije nego što djetetu damo na korištenje pirotehničko sredstvo ili prije nego što sami posegnemo za tim sredstvom'', upozorio je načelnik Odjela za javni red Zagrebačke policijske uprave Davor Posilović.

Zato dok slavite uz petarde, ne zaboravite, jedna je sekunda dovoljna da vam promijeni život, piše HRT.

Vezani članci:

arti-201012160280006 arti-201011290260006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali