KAKO SAM KUPIO KUĆU U ENGLESKOJ: / 'Za potrepštine trošimo 30 posto manje nego u Hrvatskoj... ovdje je glavni problem - vrtić'

Kakve su cijene života u Engleskoj, provjerili smo s Igorom, Zagrepčaninom koji trenutno živi u najistočnijem engleskom gradu Lowestroftu

3.4.2021.
8:03
Play logo

Cijena života u Hrvatskoj za velik broj građana postala je previsoka. Ni prije pandemije Hrvatska nije bila previše jeftina za svoje stanovnike, no u korona-krizi cijene osnovnih potrepština, osobito hrane, skočile su za nekoliko posto.

Skok cijena dogodio se i s nekretninama i najmom. Ipak, u nekim državama cijene namirnice u dućanima nisu drastično rasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor iz Zagreba (32) posljednjih šest godina živi u Velikoj Britaniji te je posljednjih godinu dana stanovnik najistočnijeg engleskog grada, Lowestofta. Prije toga je ovaj IT-jevac, zaposlen u državnom institutu za okoliš, ribarstvo i akvakulturu, živio u Norwichu i Bournemouthu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Po pitanju cijena u Velikoj Britaniji, Igor kaže da, s obzirom na primanja stanovništva, nisu visoke. Naš sugovornik je po dolasku u Englesku počeo raditi za plaću ispod prosjeka, dok sada ima iznadprosječna primanja. Otkriva da nikada nije bio u situaciji da si nešto, u granicama normale, ne može priuštiti. Kako su prihodi rasli, tako je rasla i njegova štednja.

Prosječna plaća ondje iznosi oko 2500 funti prije poreza i davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor i supruga nedavno su kupili kuću u Engleskoj

Igor živi sa suprugom i djetetom pa kaže da mjesečno, kao tročlana obitelj, potroše oko 300 funti na hranu. Smatra da hrana nije skupa te da je većina namirnica jeftinija nego u Hrvatskoj. No, kada je riječ o restoranima, čini mu se da i Hrvatska i Engleska imaju slične cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da su cijene u engleskim restoranima prije bile veće, što se promijenilo pa navodi da su obroci u Hrvatskoj čak skuplji kada nastupi "sezonski režim". Zagrepčanin i supruga nedavno su kupili kuću u Lowestoftu, gradu na plaži idealnom za obiteljski život.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Kupili smo kuću jer nam rata kredita na kraju ispadne manja nego mjesečni najam kuće. U ovom području prosjek najma za kuću s tri sobe iznosi od 750 do 800 funti. Nama bi to bilo prihvatljivo da cijene najma nisu porasle tijekom korona-krize, što su najviše osjetile osobe s nižim primanjima jer je njima teže ostvariti kredit za kupnju nekretnine. Svi ljudi iz našeg društvenog kruga ili pokušavaju kupiti nekretninu, ili su je kupili", otkriva Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš sugovornik komentira da su za vrijeme korona-krize cijene najma porasle kao i nekretnina, no da nije zamijetio da je riječ o značajnom povećanju.

Cijene nekretnina u Velikoj Britaniji moguće je provjeriti na poveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj smo na iste stvari potrošili 30 posto više nego u Engleskoj'

Igor navodi da je najveći nedostatak života u Velikoj Britaniji cijena vrtića. Kaže da su jako skupi i da državna subvencija do treće godine djetetova života iznosi nešto manje od 20 posto. Bez subvencije, mjesečna cijena vrtića je od 800 do 1000 funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor kaže da njegov sin još ne ide u vrtić te da troškove za njega pokrivaju dječjim doplatkom od 80 funti mjesečno. Riječ je o novčanoj pomoći koju primaju svi do 18 godina. Pitali smo Igora je li zamijetio da su cijene porasle kada je posljednji put bio u Hrvatskoj.

shimmer fallback
shimmer fallback

"U Hrvatsku dolazimo barem tri puta godišnje i boravimo po nekoliko tjedana. Kada dođemo uvijek trošimo više jer smo na odmoru, a posljednji dolazak je protekao relativno 'pitomo' zbog svih pandemijskih restrikcija. Zato smo i najviše uočili razliku u mjesečnim izdacima za osnovne potrepštine. Ugrubo, rekao bih da smo na iste stvari trošili do 30 posto više nego u Velikoj Britaniji", komentira 32-godišnjak.

Zagrepčanin za kraj dodaje da su, ugrubo rečeno, on i supruga tijekom boravka u Hrvatskoj na iste stvari trošili do 30 posto više nego u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo