KAKO SADA FUNKCIONIRA HITNA POMOĆ U ZAGREBU? / Otkrili što čeka pacijente, ključno će biti jesu li pozitivni ili negativni na virus

Image

Iz Hitne su pojasnili kako će ubuduće funkcionirati sustav Hitne pomoći kada je riječ o potencijalnim Covid pacijentima

9.11.2020.
11:26

Prije nekoliko dana je odlučeno da sve zagrebačke bolnice u praksi postaju jedna bolnica, i to na više lokacija pa zato dijele sestre, liječnike i aparaturu.

Što to znači za rad Hitne pomoći poslije reorganizacije bolničkog sustava? Na to pitanje odgovorili su za N1 iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Iz Hitne su pojasnili kako će ubuduće funkcionirati sustav Hitne pomoći kada je riječ o potencijalnim Covid pacijentima.

"Sustav će funkcionirati na idući način: brze antigenske testove koristit će timovi hitne medicinske pomoći prilikom intervencija kod mogućih bolesnika pozitivnih na Covid-19. Naši timovi testiranja će vršiti prilikom obavljanja intervencija i to sukladno izrađenom protokolu koji jasno određuje tko su pacijenti kod kojih postoje indikacije za brzo testiranje. Sukladno dobivenom rezultatu testa pozitivni će se pacijenti voziti u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ili u KB Dubrava, a negativni pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje, prevozit će se uobičajeno, sukladno nadležnosti bolnica određenoj prema mjestu stanovanja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Upotrebom ovih brzih, povoljnih i za korištenje jednostavnih testova hitna medicinska služba dobit će na značajnom vremenu prilikom obavljanja trijaže pacijenta i procjene odredišne bolničke ustanove u koju je potrebno prevesti pacijente te ujedno, na korist svih drugih hitnih pacijenata, rastereti i smanjiti nepotreban angažman i zauzetost svojih resursa", odgovorili su iz Hitne za N1.

Brzi testovi na koronu u vozilima Hitne

Naglašeno je da će vozila Hitne pomoći biti opremljena brzim testovima na koronu. Međutim, koji broj vozila je u igri, dnevno će ovisiti o broju službi koje su na rasporedu za dan, odnosno noć. Ovisno o broju intervencija, timovima će biti dodijeljen broj testova.

Na pitanje o cijeni brzih testova, iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu ističu da se financiranje provodi na teret Zavoda, točnije osnivača, dakle Grada Zagreba.

Troškove nabave zaštitnih sredstava i opreme neophodne za rad i obavljanje djelatnosti u uvjetima pandemije koronavirusa snosi Grad i to otpočetka, napomenuli su za N1. Liječnik specijalist hitne medicine u timu Hitne pomoći uzimat će briseve pacijentima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno