COVIDGO NA VAŠIM MOBITELIMA / Stigla je aplikacija koju mogu koristiti cijepljeni, ali i oni koji su imali Covid: Evo kako radi

Crvena boja znači da je potvrda o cijepljenju, testiranju ili preboljenju istekla, a zelena da je sve u redu

25.6.2021.
12:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od 1. srpnja građani će ponovno moći posjećivati koncerte, festivale i kina, a to će im biti olakšanom mobilnom aplikacijom CovidGO koja je u srijedu puštena u rad. Aplikacija je trenutno dostupna samo na Apple Storeu, a uskoro će biti dostupna i na Google Play trgovini, piše RTL.

Aplikaciju je moguće skinuti postavljanjem kamere mobitela na QR kod, nakon čega se otvara App Store otkud ju je moguće preuzeti, a odmah potom i otvoriti te se njome normalno služiti. Osim jednostavnog korištenja, CovidGO je besplatan. Glavna svrha mu je provjera trajanja potvrde o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na covid-19.

Ako se na ekranu pojavi crvena boja, to znači da potvrda nije valjana, odnosno da je istekla te njen certifikat više ne vrijedi. No, zelena boja na ekranu znači i zeleno svjetlo za odlazak na sva društvena zbivanja bez maski, dezinficijensa i razmaka.

Digitalnu potvrdu dosad je izvadilo više od 225.000 građana, a cilj je građanima omogućiti povratak u staro normalno. Aplikacija prikuplja minimalni broj osobnih podataka, a Agencija za komercijalnu djelatnost, koja ju je i stvorila, radi na još jednoj aplikaciji.

"Slijedi nam objava e-walleta, znači novčanika, u koji će građani moći spremati svoje potvrde i on će omogućiti jednu uporabnu funkciju provjere krajnje destinacije da li eventualno države članice imaju još nekakva dodatna pravila kod dolaska u te države", objasnio je Jure Sertić, direktor AKD-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali