POPIŠI ME NJEŽNO / Donosimo vodič kroz prvi digitalni popis stanovništva: Tu su pitanja o stanu, zgradi, ratu...

Cijeli popis stanovništva rješava se pomoću sustava e-građani, za ispunjavanje je dovoljno 15 do 20 minuta, a za nedoumice su na raspolaganju info telefon i e-adresa

13.9.2021.
21:39
Milan Dalmacija/Net.hr

Počeo je popis stanovništva. On će u dvije faze, koje traju od 13. rujna do 17. listopada, otkriti, kako i slogan kaže "sliku Hrvatske“. Jedna od većih i značajnijih novosti jest samopopisivanje elektronskim putem.

Taj proces je moguće preko sustava e-Građani, koji nudi i mnoštvo drugih usluga javne uprave. Da bi taj proces prošao što bezbolnije i bez grešaka ili možebitnog neodazivanja, što se kažnjava s najviše 5000 kuna, Net.hr je prošao cijeli proces upisivanja.

Najprije se potrebno prijaviti u sustav e-Građani. Za to je dovoljno korisničko ime i lozinka u sustavu e-Pass, koju građani mogu dobiti u svakoj poslovnici Fine. Drugi načini za prijavu su putem bankarskih tokena ili e-osobnom.

Nakon toga potrebno je prihvatiti uvjete korištenja i potvrditi da ste stariji od 18 godina, nakon čega slijede objašnjenja, a potom i popisnica u koju se upisuju podaci podijeljeni u četiri kategorije: identifikacijski podaci, podaci o kućanstvu, podaci o stanu i podaci o osobi.

Podaci o kućanstvu

Nakon što se popune identifikacijski podaci, podaci o kućanstvu će već prikazati ime, prezime i OIB osobe koja je u e-Građanima krenula sa samopopisivanjem. No, ostale podatke, poput spola ili datuma rođenja, ali i podatke o članovima kućanstva trebat će upisati u cijelosti.

Potrebno je navesti i tko je u kućanstvu otac ili majka osobe koja popisuje, a među prvim pitanjima su i osnova korištenja nekretnine te posjeduje li kućanstvo više od 1000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta ili barem jedno grlo stoke.

Podaci o stanu

Potom slijede podaci o stanu, poput načina korištenja, vlasništva, površine, broja soba. Statističare zanima ima li stan kuhinju, kupaonicu, toalet, vodovod, kanalizaciju, električne i plinske instalacije. Bitno je navesti i na kojoj etaži se nalazi stan te kad je izgrađena zgrada.

Podaci o osobama

Zatim je potrebno upisati sve podatke o osobi, od datuma i mjesta rođenja, preko toga je li nečija majka u vrijeme rođenja te osobe bila na adresi stanovanja. Spominju se i uobičajena pitanja poput državljanstva, narodnosti, materinskog jezika, vjere, obrazovanja i zaposlenja. No, indikativna su pitanja o ranjavanju tijekom Domovinskog rata ili nestanku i smrti članova obitelji.

Ovi se podaci upisuju za svaku zasebno za svaku osobu navedenu u kućanstvu na početku popisa. Poslije unosa podataka o osobi potrebno je sve spremiti.

Važno je spremiti kod

Nakon što osoba završi s upisivanjem svih podataka za sve članove kućanstva, može još jednom provjeriti unesene podatke i ispraviti ih ako treba, a potom će se na ekranu pojaviti kontrolni broj kojeg je potrebno spremiti na bilo koji način.

Naime, taj kontrolni broj bit će potrebno prikazati popisivaču koji će obilaziti domove u periodu od 27. rujna do 17. listopada, s ciljem da utvrdi je li sve ispravno popunjeno. Da, ne ide baš sve digitalno - nakon što ispravno unesete podatke, morat ćete isprintati papir s kontrolnim brojem ili pak slikati mobitelom ili zapisati pa taj broj predati ga popisivaču.

Za popunjavanje cijele popisnice bilo je potrebno 15 do 20 minuta vremena, no potrebno je biti pažljiv kod unosa odgovora na pojedina pitanja, poput, primjerice datuma rođenja ili odnosa među članovima obitelji, jer je taj dio neosjetljiv na promjene, pa treba nekoliko puta kliknuti ili je, pak, konfuzan.

Za rješavanje svih pitanja i nedoumica Državni zavod za statistiku ponudio je kontakt telefon 0800 900 887 ili e-adresu: popis2021@dzs.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali