MULJAŽE U AGROKORU

KAKO JE TO MOGUĆE? Todorić čak devet godina nije platio ni kune poreza na dobit

Iako je ranije rečeno da Ivica Todorić nije dugovao državi za poreze, na kraju je ispalo da to ipak nije točno kada je riječ o porezu na dobit. On nije plaćen Poreznoj upravi u razdoblju tijekom devet godina, od 2005. do 2014. godine.

Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da Agrokor dd, iako je prikazao dobit, porez na dobit nije plaćao zbog prenesenih poreznih gubitaka, uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima, piše 24 sata.

U istom je razdoblju Ivicu Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki od dobiti Agrokora isplaćen 671 milijun kuna. Godinama su se tako troškovi prikrivali. Optužnica tužiteljstva temelji se na tome da je tvrtka poslovala s gubicima pa nije bilo razloga da se novac isplati Todoriću kao vlasniku.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić za 24 sata je rekao kako je moguće da se vlasniku isplaćivala dividenda od dobiti, a porez državi se nije plaćao. To je moguće ako su pripajali društva koja su imala gubitke.

‘Svako društvo koje je imalo gubitke, ono pet godina ima pravo prenositi taj gubitak i imati olakšicu za plaćanje poreza. To je još tako od 1995. godine. Dok se ne pokriju gubici, ne moraš plaćati porez. Ako je tvrtka koja je pripojena imala gubitak, vi je pripojite zdravoj tvrtki, ali ne otpuštate i zadržite istu djelatnost, iako tvrtka matica ima dobit, porez se ne treba plaćati kroz pet godina’, rekao je Brkanić i dodao kako je moguće da je Agrokor bio oslobođen od plaćanja tog poreza zbog investicija.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr