KADAR BEZ KOJEG NE MOGU?

KAKO JE SAVJETNIK MINISTRA ŠPRLJE IZIGRAO SUSTAV: Neviđenim potezom osigurao si i veću plaću i siguran položaj

Savjetnik ministra pravosuđa prijavio se  na natječaj za suca Upravnog suda u Zagrebu, posao je dobio. Počeo je s radom 1. prosinca 2016., a samo četiri dana nakon vratio se na savjetničko mjesto u Ministarstvo. I dok Upravnom sudu nedostaje sudaca, a broj neriješenih predmeta prelazi sedam tisuća, ministar Šprlje ima četiri savjetnika.

Bojan Bugarin, savjetnik ministra pravosuđa Ante Šprlje, prijavio se na natječaj za suca Upravnog suda u Zagrebu, nekoliko se puta javljao na natječaje zagrebačkih sudova, prošao nekoliko krugova natječaja kao i razgovor s Državnim sudbenim vijećem. Zapisnik sjednice DSV-a od 27. listopada prošle godine otkriva da je na izričito pitanje njegovih članova bi li na dužnost suca Upravnog suda stupio s danom isteka mandata ministra ili odmah, odgovorio da je spreman odmah početi s radom na tom sudu.

Na Upravnom je sudu trebao raditi od 1. prosinca 2016. godine, što je učinio, ali se nakon svega četiri dana, uključujući vikend, vratio na savjetničko mjesto u Ministarstvu.

Tražio izazov

Bugarin je bio sudac Općinskog suda u Puli. Savjetnik ministra postao je 14. ožujka prošle godine, u prvom Šprljinu mandatu, u vladi Tihomira Oreškovića. Na spomenutoj sjednici DSV-a, prema zapisniku, kao motiv javljanja na natječaj za Upravni sud navodi “izazov, napredovanje i obiteljske razloge”.

Njegovo primanje na Upravi sud te potom povratak u Ministarstvo pojasnili su iz tog državnog tijela priopćenjem.

‘Savjetnik ministra sudac Bojan Bugarin je po odluci Državnog sudbenog vijeća nakon održane sjednice DSV-a 27. listopada 2016. godine trebao stupiti na dužnost na Upravnom sudu u Zagrebu s datumom 1. prosinca 2016. godine te je 8. studenog 2016. godine sudac Bojan Bugarin obavijestio Ministarstvo pravosuđa o odluci Državnog sudbenog vijeća o trajnom premještaju na drugi sud gdje treba stupiti na dužnost 1. prosinca 2016. godine i zatražio je da mu s danom 30. studenog 2016. godine prestane privremeni raspored u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar pravosuđa je 14. studenoga 2016. godine rješenjem donio odluku da sucu Bojanu Bugarinu s danom 30. studenog 2016. godine prestaje privremeni raspored na rad u Ministarstvo pravosuđa na osobni zahtjev te se sudac Bojan Bugarin s danom 1. prosinca 2016. godine javio na Upravni sud u Zagrebu, stupio na dužnost te predao svoje podatke i PK karticu’, stoji u prvom dijelu odgovora Ministarstva pravosuđa.

Otkriveno zašto se tako brzo vratio

‘Zbog aktivnog sudjelovanja u izradi cijelog niza zakona iz domene građanskog i upravnog prava i organizacije pravosuđa, ministar pravosuđa je s danom 5. prosinca 2016. godine, na temelju službene i formalne suglasnosti predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i na temelju razgovora s predsjednikom Visokog upravnog suda RH donio rješenje o novom rasporedu suca Bojana Bugarina na rad u Ministarstvo pravosuđa’, kažu iz Ministarstva.

Drugim riječima, ministar Šprlje nije mogao bez svog saavjetnika koji je na Upravnom sudu radio samo od 1. do 5. prosinca prošle godine.

Zašto se onda savjetnik Bugarin uopće javljao na Upravni sud, stupio na dužnost i predao “PK karticu”?

Slobodna Dalmacija navodi kako je riječ o višoj plaći. Naime, Zakon o sudovima dopušta sucima privremeni premještaj u Ministarstvo pravosuđa, uz zadržavanje radnog mjesta i plaće. Do izbora za suca Upravnog suda Bugarin je primao manju plaću s pulskog Općinskog suda. Sada je, pak, plaćen kao upravni sudac, a savjetuje Šprlju.

Veća plaća

Na upit o visini plaće u Ministarstvu su se pozvali na propise o zaštiti osobnih podataka. Ipak, otkrili su da se sudačka osnovica od 4443,95 kuna bruto, sucima upravnih sudova množi s koeficijentom 3,54 (15.731,6), dok je njihovim kolegama na općinskim sudovima koeficijent 3,11 (13.820,7).

Formalnim prelaskom na Upravni sud, Bugarin je povisio prihode i osigurao stalan posao u Zagrebu nakon završetka savjetničkog mandata.

Povratak na Net.hr