VELIKI SKOK

KAKO JE RIBARSKI GRADIĆ POSTAO TURISTIČKI BISER: ‘Da nema turizma, više od 150 obitelji bilo bi gladno’

Malo mjesto nadomak Splita, nekoć samo ribarski gradić, postaje turističko središte. Iako administrativno pripada Splitu, koji ima veći proračun, stanovnici kažu da grad ipak mnogo više uzima od Stobreča nego što u njega ulaže. Situacija se ipak poboljšava jer Stobreč bilježi porast od 34 posto u broju noćenja.

To je veliki skok u samo jednoj godini. Oni koji imaju apartmane, sretni su zbog takvog trenda, no oni koji ih nemaju nisu baš zadovoljni povećanim brojem gostiju.

Povećanje broja gostiju zbog intenzivnog ulaganja

‘Treba napomenuti da bi više od 150 obitelji vjerojatno bilo na prosjačkom štapu da nema turizma i ugostiteljstva jer je nekima to osnovni prihod. Znatno povećanje broja gostiju možemo pripisati trendu rasta noćenja u cijeloj Hrvatskoj, drugi uzrok je intenzivno ulaganje u komunalnu i turističku infrastrukturu tijekom zadnje dvije-tri godine, a treći razlog su investicije samih vlasnika u smještajne kapacitete, povećanje njihova broja, te uređenje ugostiteljskih objekata. Moramo istaknuti i kamp koji se svake godine dograđuje s novim sadržajima’, kaže predsjednik mjesnog odbora Stobreča, Ivica Katić, ali priznaje da s većim brojem turista dolaze i novi komunalni zahtjevi, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je proširen cestovni ulaz sa splitske obilaznice, tu su nove plaže, kanalizacija i asfalt. Katić tvrdi da je Mjesni odbor u zadnje tri godine povukao više od 10 milijuna kuna. Problem postoji kod parkiranja jer stanje već sada postaje neizdrživo, a Katić najavljuje mogućnost naplate parkinga na rivi.

Problem s parkingom

‘I kod nas se obavljaju smjene gostiju na jadranskim mini kruzerima, dio gostiju cijeli tjedan ostavi parkirana vozila na glavnoj šetnici ili radnici zajedno kombijem odlaze na gradilišta, a svoje automobile ostave na rivi. Naša je ideja da se izradi cjelovit projekt regulacije prometa i parkirališta za cijelo mjesto. Zato smo odlučili nakon turističke sezone naručiti takav projekt. Tako bismo neke ulice trebali pretvoriti u jednosmjerne i gradske parcele urediti kao parkirališta, da se ne dogodi da uvođenjem naplate na rivi dođe do prekrcavanja drugih ulica’, objasnio je.

Većina je ipak zadovoljna stanjem u mjestu. Problema s parkingom ima svugdje, kažu, a sretni su što su dobili novu plažu. Dodaju i da mir koji u Stobreču imaju ‘nitko ne može platiti’.

Potrebna je još i školska sportska dvorana i nogostup od crkve do škole. Dok se to ne izgradi, građani su sami bojom označili prometni trak i smjerove. Kanalizaciju čeka još 15 posto kućanstava, a mještani se žale da Split samo hvali Stobreč, ali za njega ne daje novac.

‘Bilo je tu mnogo propuštenih prilika i investicija, a sada je tu nova gradska vlast i nadam se da ćemo ih senzibilizirati da uoče potrebe ovog dijela grada’, rekao je Ivica Katić za Slobodnu Dalmaciju.

 

Povratak na Net.hr