Kako je premijer prošao na prvom testu popularnosti

Optimizam se vratio u Hrvatsku. Prvi put u gotovo deset godina više građana misli da zemlja ide u dobrom nego u lošem smjeru. Politiku vlade Zorana Milanovića podupire čak i 38 posto birača HDZ-a. Kako se čini, nikome previše ne smeta veći PDV, manje plaće, porezi…

Pokazuje to istraživanje koje je objavljeno u Dnevniku Nove TV, a koje je provela Agencije Ipsos Plus.

Prvi put u gotovo deset godina više građana misli da zemlja ide u dobrom nego u lošem smjeru. 49 posto ispitanika misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 33 misli suprotno. 17 posto je neodlučno. Koliko se vratio optimizam, pokazuje podatak da je Jadranka Kosor predala vlast s 10 posto građana koji vjeruju u smjer kojim ide Hrvatska.

Očekivano, birači vladajućeg SDP-a i HNS-a sa 68 i 65 posto podupiru smjer kojim ide Hrvatska, slično je i s većinom birača ostalih stranaka, ali i neodlučnim biračima. A zanimljivo da primjerice i 38 posto HDZ-ovih birača mili da zemlja ide u dobrom smjeru: To može biti kompliment Milanoviću, ali i ozbiljna poruka Jadranki Kosor.

Vanjska politika i socijala najveći aduti Vlade

Vlada Zorana Milanovića uživa potporu 60 posto birača, a protiv nje je tek svaki peti birač, dok je neodlučnih 18 posto.

Zanimljivo je da 38 posto birača HDZ-a podupire politiku Vlade. No, i dalje 51 posto HDZ-ovaca ne podupire Vladu. Zašto je ovakav podatak zanimljiv? Kosoričinu vladu su s tek nekoliko postotaka uvijek podupirali birači ljevice, a sada birači desnice s gotovo 40 posto podupiru rad Vlade. I birači ostalih stranaka i apstinenti su od 50 do 60 posto uz Vladinu politiku, pokazuje istraživanje koje je objavio Dnevnik.hr.

Vladina politika najbolja je u dijelu vanjske politike koju podupire 60 posto građana, potom socijalna politika s 59 posto, a zatim gospodarstvo s 57 posto. Najlošije, ali još znatno bolje od HDZ-a Vlada stoji u financijama koje podupire 53 posto građana.

Milanoviću nikad veća potpora
Zoran Milanović može još jednu pobjedu u siječnju slaviti. Uživa nikada veću potporu u javnosti ili 73 posto građana misli pozitivno o njemu. Primjerice, zadnje 4 godine uživao je potporu od 40 do 48 posto. Ovo je i veća potpora koju ima u javnosti i od 2007. kada je izabran za predsjednika kao novo lice. Ipak, s 88 posto potpore građana najpopularniji političar je predsjednik Ivo Josipović .

Prvi mjesec na vlasti SDP završava s potporom od 34 posto birača ili najvećom u godinu dana. HDZ pak uživa potporu 20 posto birača i mjesecima se kreće oko istog postotka.

Laburisti su se potvrdili kao treća opcija sa 6,8 posto, ali je HNS sad na 4,5 posto ili jedan od najlošijih rezultata zadnjih mjeseci. HDSSB iako regionalna stranka nacionalno uživa potporu od 3,3 posto birača. HSS nakon debakla ima potporu od 3,2 posto birača. Nezavisna lista Ivana Grubišića ima potporu od 3,1 posto. A Ruža Tomašić uživa potporu od 2,6 posto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr