Play ponuda

Kako je Kaptol ukrao Božić

shimmer fallback

Hrvatska proživljava teške trenutke, sve nas je više nezaposlenih, sve smo siromašniji, očajniji i jadniji.

22.12.2012.
2:26
Play ponuda

Crkva će na misama kojima će se diljem zemlje slaviti rođenje Isusovo, zagrmjeti protiv zdravstvenog odgoja u školama. Umjesto poruka o dolasku Sina Božjeg koji će iskupiti ljudske grijehe, o rođenju čovjeka čija je osnovna poruka ljubav prema bližnjem, umjesto poruke mira koju vjernici očekuju s propovjedaonica čuti u ovo doba beznađa, hrvatska Crkva je izabrala krenuti u rat. Izabrala je dijeliti politički pamflet tijekom jednoga od svojih najvećih blagdana eda bi u najpovoljnijem trenutku za sebe ušla u najprizemniji ideološki obračun. Kad bih želio biti bezobrazan, mogao bih se zapitati, pa zar biskupima baš ništa nije sveto?

Hrvatska proživljava teške trenutke, sve nas je više arti-201212100304006, sve smo siromašniji, očajniji i jadniji. Bili vi vjernik ili ne bili, ovo doba godine donosi ozračje sloge, ljubavi i mira i trebalo bi vam pomoći da napunite baterije za podnošenje ovozemaljskih nedaća. Ovo je trenutak kada trebamo poruku nade. A u trenutku kada za bjesomučni konzumerizam svi skupa više baš i nemamo novca, izvrsno bi legla i poruka o duhovnijoj strani Božića. Ali ništa takva od Kaptola ove godine nećemo dobiti. Iz biskupskih dveri i palača stiže poziv na polarizaciju, poziv na građanski neposluh, na ustanak i bunu protiv... u biti, protiv dvije tisuće godina društvenog razvoja.

Zamjena teza

Ironično je što se kao jedan od osnovnih argumenata protiv zdravstvenog odgoja protura teza o tome da se njime "nameće sustav vrijednosti", iako je u zbilji Crkva ta koja neprestano nameće svoje stavove cijelom društvu. Više sam puta ovih dana čuo biskupe kako ističu da Crkvu osim svećeništva čine i svi vjernici–laici, za razliku od poimanja Crkve kao zbora biskupa. I da, to je točno, međutim, zanimljivo je da se biskupi toga sjete kad god im to osnažuje poziciju jer tobože govore u ime 86 posto stanovnika ove države, a zaboravljaju kada je riječ o svim onim pitanjima u kojima su vjernici daleko odmaknuli od svojega duhovnog vodstva, među kojima je i, uvjeren sam, zdravstveni odgoj.

Da nisu vlasništvo Crkve?

"Vaša djeca nisu vlasništvo države" glasi jedna od rečenica upućena roditeljima u letku koji će se dijeliti vjernicima. Ali zar su naša djeca možda vlasništvo Crkve? Ili ona ipak spadaju pod ustavnu odgovornost države kojoj je zadatak da tu djecu obrazuje, pa i upravo kada to neki roditelji odbijaju, kao što su ne tako davno još neki roditelji odbijali obrazovanje ženske djece...

A najveća je ironija u tome što je zdravstveni odgoj vjerojatno najpotrebniji upravo djeci onih koji su najžešće protiv njega.

Svjetovni ciljevi

Međutim, pozadina cijele priče za društvo koje se okuplja u palačama nije svjetonazorski, ideološki obračun, već je itekako svjetovan. Cilj je da se pokažu zubi za slučaj da bilo komu na poziciji moći napokon padne na pamet ono što vrlo široka javnost traži, a to je da se revidiraju ugovori s Vatikanom i Crkva natjera da napokon položi račune za trošenje proračunskog novca.

Rat na Prisavlju

Baš kao što je trošenje proračunskog novca bilo pozadina i halabuke oko objavljivanja arti-201212190950006. Sve argumente oko toga je li trebalo ili nije trebalo objaviti tko se u ovoj zemlji vodi kao branitelj najbolje je, držim, ilustrirao Antun Vrdoljak, ratni zapovjednik "katedrale duha". To što on ne vidi ništa sporno u tome da za svoj boravak u kancelariji u zgradi Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju ima upisano 880 dana provedenih u borbenom sektoru(!), baš kao i dečki koji su se godinama smrzavali, znojili i krvarili u rovovima - e pa, to govori sve.

Vrdoljak se, kaže, nije okoristio nikakvim povlasticama koje idu uz taj status, za što bi mu valjda trebalo odati priznanje. Ima naravno i onih koji jesu, a takve će se, nadam se, moći i kazniti, iako su sva rješenja o statusima davno pravomoćna, no bez obzira – vrijeme je da se svakoga smjesti u sektor koji pripada. I da status branitelja opet počne značiti ono što i treba i što mu naziv kazuje.