'SVE ĆU VAS JOŠ IZNENADITI'

OD TRAŽENOG BJEGUNCA DO IZLASKA NA SLOBODU: 5 najvažnijih točaka današnje predaje Ivice Todorića i saslušanja pred londonskim sudom

Nakon što je jutros u Londonu uhićen Ivica Todorić, koji se oko 9 sati sam predao policiji, donosimo pregled dana i 5 najvažnijih točaka od trenutka kad se predao policiji do večeri, kada je platio jamčevinu i izašao iz suda da se brani sa slobode.

Nakon objave da hrvatske vlasti točno znaju gdje se u Londonu nalazi vlasnik posrnulog Agrokora i o tome su navodno već obavijestili britanske kolege, Ivica Todorić sam se predao policiji u Londonu. Hrvatski obavještajci su do Todorića uspjeli doći zahvaljujući telefonskim brojevima kojima se koristi on i njegova obitelj.

HRVATSKA ZNA TODORIĆEVU LONDONSKU ADRESU: Britanci su obaviješteni, ali još ništa ne poduzimaju. O svemu će odlučiti premijerka May

Podsjetimo, hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem, unatoč prije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Ovo su najvažniji događaji dana:

1. Todorić se predao policiji

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, objavio je MUP, a tu je vijest jutros potvrdila i londonska policija. Prije nekoliko dana je Todorić završio i na internetskim stranicama Europola zajedno s najtraženijim kriminalcima u Europi. Jutros se još nije znalo hoće li se Todorić boriti protiv hrvatskog zahtjeva za izručenje. Todorić se u policijskoj postaji  pojavio u društvu svojih britanskih odvjetnika. On je navodno zadnjih dana marljivo skupljao novac za plaćanje jamčevine.

PLENKOVIĆ O UHIĆENJU IVICE TODORIĆA: ‘ On kao okrivljenik ima prava i vjerujem da će ih koristiti, ali ne želim špekulirati’

2. Od suda tražio puštanje uz jamčevinu

Već je jutros objavljeno da će se Ivica Todorić već danas pojaviti pred sudom u Westminsteru, ali vrijeme saslušanja nije bilo poznato. Saslušanje je održano poslijepodne, a Reuters je potom objavio da je uhićeni osnivač Agrokora pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj te zatražio da ga se pusti uz jamčevinu.

3. Sloboda za 100.000 funti

Ivica Todorić sudu u Westminsteru platio je jamčevinu od 100.000 funti te je nakon toga pušten da se brani sa slobode.

‘Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu je saznanje da je vaša imovina zamrznuta u ovoj zemlji i diljem svijeta te da imate ograničene mogućnosti da prikupite novac’, rekao je na saslušanju sudac Richard Blake

4. Mjere opreza

Nakon što je Todorić platio jamčevinu, pušten je da se brani sa slobode, te izručenja Hrvatskoj zasad nema. Iduće je ročište zakazano tek za 10. travnja 2018. godine. Osnivaču Agrokora oduzeli su putovnicu, kao i njegovoj supruzi, dobio je sigurnosnu narukvicu za elektronsko praćenje, a do idućeg ročišta u travnju iduće godine te ne smije napuštati London.

SLJEDEĆE ROČIŠTE ZAKAZANO TEK ZA TRAVANJ 2018: Todoriću oduzeli putovnicu, ne smije napuštati boravište u Londonu, a dobit će i elektronsku narukvicu za praćenje

5. Todorićeve poruke javnosti

Nakon izlaska iz zgrade suda u Westminsteru, Todorić je novinarima rekao da će se uskoro često oglašavati te da će nas sve još podosta iznenaditi.

‘Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati’, rekao je Todorić. Upitan ima li kakvu poruku za Martinu Dalić, Todorić je rekao – ‘Nemam ja poruku za nju!’

‘Drago mi vas je vidjeti, idem doma! Ovo je mala pobjeda, sada sam građanin Engleske’, rekao je Ivca Todorić prilikom izlaska sa suda. Još je jednom istaknuo da je žrtva političkog progona. Uz Todorića je pri izlasku sa suda bila i njegova supruga Vesna.

‘Ročište na sudu bilo je dugo i ozbiljno. Nisam imao na sudu priliku reći da sam žrtva političkog progona’, rekao je Todorić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr