Kako je evoluirao HDZ i njegov logo također

Sunce izađe i zađe, Zemlja se okrene, pjevaju Darko Rundek i Dino Šaran u jednoj pjesmi. A što stranci radi vrijeme?

17.12.2010.
11:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Priča ide ovako: davne 1990. godine HDZ-om je vladao povjesničar Franjo Tuđman. Bila je to jedna državotvorna stranka zagledana u prošlost, e kako bi naučila štogod o budućnosti. Logo HDZ-a devedesetih je ocrtavao tradicionalne vrijednosti: povijesni simboli, kombinacija trobojnice i pletera, oblikovali su slovo H, koje prije svega znači – Hrvatska.

No, budućnost je htjela da se stvari promijene. Utemeljitelj HDZ-a je preminuo, stranka izgubila vlast, ali i neke od vrijednosti. Ako ih je uopće bilo, dodat će zlobnici.

"Drugi logo bi trebao označavati kraj 'tuđmanizacije', stranačke izbore i početak jedne ere unutarstranačkog udruživanja u (kriminalne) poslove", pojašnjava nam autor Goran Zubak.

HDZ je, dakle, u novo tisućljeće zakoračio kao drugarska stranka, koja nakon prevladanih turbulencija čvrsto stoji u svojoj solidarnosti. I ljubavi. Imaju novog lidera, on ih svojim zanosom nosi na svojim širokim krilima iznad problema, mržnje i neimaštine. Rukovanje znači "svi su kao jedan". Laik će to sažeti u: "Kud Ivo, tud i ja", a zlobnik u: "Ruka ruku mije".

No, idemo dalje. Detronizacijom Ive, tog kohezivnog faktora HDZ-a, nad trobojnicom će se nadviti nešto turobnija scena. Drugarstvo ponovno prolazi kroz kušnje i ovaj puta, za razliku od početka dvijetisućitih, nije samo HDZ taj koji propituje samoga sebe i uspostavlja novi unutarnji ustroj. Organi progona su se umiješali. Ruke koje miju druge ruke počele su se hvatati za zatvorske rešetke. Više na vlasti nije teatrolog, nego novinarka. S njom na čelu Vlade crna kronika ne oskudijeva svakodnevnim svježim vijestima.

I može sad Vladimir Šeks do infarkta ponavljati da u Saboru nitko ne smije reći da je HDZ kriminalna organizacija, kad će ga rijetki shvatiti ozbiljno. Evo, Luka Bebić se pomirio. Kad su ga upitali kako gleda na to što je prvi predsjednik Sabora u zadnjih 20 godina, koliko postoje HDZ i Hrvatska, kojemu je jedan zastupnik u zatvoru (bivši HDZ-ovac), drugi čeka izručenje (također bivši HDZ-ovac), a još desetak drugih zastupnika je pod istragom, slegnuo je ramenima i kazao: "I ja bih volio da nisu."

S tim ga nisu niti upitali o HDZ-ovcima (dobro, bivšim HDZ-ovcima) koji su to popodne završili iza rešetaka. Bebić vjerojatno nije niti znao da policija u Karlovcu trpa (bivšu) Mladež HDZ-a u zatvor zbog šaketanja i cipelarenja tinejdžera. A kažu da na mladima svijet ostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Zanima me samo kako ce im izgledati 'logo' 2020. godine", pita se i Zubak. Što će se dalje događati? Kamo sve to vodi? U što će HDZ evoluirati nakon zatvorske ere? Što ako, zbog temperature i vlage u ćeliji, mutiraju? Vidimo se za deset godina.

Vezani članci:

arti-201012150775006 arti-201007270181006 arti-201010110490006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali