Kako im uspijeva?

shimmer fallback

Kakvim šarmom predsjednik Ivo Josipović i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski raspolažu, to je naprosto nevjerojatno.

8.8.2012.
12:15
Play logo

Dvojac se praktički ne miče s vrha ljestvice popularnosti prema CRO Demoskopu.

Primjerice, opet se potvrdilo da je Josipović obmanuo javnost braneći svog prijatelja Marka Vojkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović ili govori nešto što ne zna ili namjerno ne govori istinu

"Da je bilo profesionalizma, provjerile bi se brojke i onda biste vidjeli da je visoki rezultat, koji je u jednom trenutku iskazan, zapravo papirnat", kazao je Ivo Josipović u Nedjeljom u 2 kada je upitan o dobiti koju "mlati" njegov prijatelj Vojković s tvrtkom Emporion koja ima monopol na ubiranje nameta na autorska prava u glazbi. Josipović je tada pokazao da je skloniji procjeni da je Vojković zapravo utržio tek oko milijun kuna dobiti.

No, onda se dogodi da ista ta tvrtka za koju Josipović stavlja svoj ugled u zalog, i u financijskom izvještaju za 2011. godinu, predanog Fini početkom srpnja 'ladno navede kako su si vlasnici Emporiona u toj godini isplatili dobit od 38,8 milijuna kuna, o čemu piše tjednik Novosti.

Građani su spremni na odricanja

Na mišljenje javnosti nije utjecao njegov debakl s ACTA-om, koju je zdušno zagovarao, a pala je u Europskom parlamentu. Naš predsjednik rado voli isticati kako je za pravednost i kako treba raditi na zaštiti najslabijih, ali to sve pada u vodu kada se bez imalo grižnje savjesti zauzima protiv dijeljenja znanja među ljudima, tretirajući znanje kao robu koju si, da je po njegovom, ne bi svi mogli priuštiti. Bunt građana Europe koji je zaustavio ratifikaciju ACTA-e, također ga nije zanimao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovića građani svejedno, čini se, rado slušaju i ozbiljno shvaćaju kada govori o gospodarskoj politici, iako nema ovlasti ni nad jednim od tih segmenata pa je nevažno što o tome misli. Josipović si, primjerice, uzima za pravo da kaže: "Građani su u velikoj mjeri pokazali da su spremni na odricanje", potičući nove udare na standard. On se već odražava padom potrošnje, signalom za dublji i pad u recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sklop slučajnosti na putu od Agrokora i nazad

Rohatinski također voli komentirati gospodarsku politiku i sve što se u njoj događa izvan monetarne za koju je bio zadužen. I očito mu toliko dobro ide, bez obzira na niz stvari koje bi trebale biti sumnjive kada je on u pitanju. Jaka kuna, slušamo već godinama, pogoduju uvozu, proizvodnja propada, banke cvjetaju i izvlače ogromnu dobit, sve širi slojevi su zbog toga u gubitku.

Kako onda objasniti da ga raja obožava? Hladno je objavio da će otići raditi u Agrokor, odakle je i došao u Hrvatsku narodnu banku, i nikome ništa. Slučajno je tom Agrokoru, velikom uvozniku, itekako odgovarala politika Rohatinskog, a slučajno je Agrokor kupio i tvrtku Marije Rohatinski, guvernerove supruge, pa je jednako slučajno spriječena situacija da guverner ostane bez krova nad glavom, odnosno kuće koja je bila u vlasništvu tvrtke njegove supruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poželjan u najomraženijoj banci svijeta

I sve to nije naštetilo njegovom ugledu. Pa čak ni najava da će surađivati s Goldman Sachsom. To je, pak, tvrtka koja ima popis grijeha debeo poput telefonskog imenika. Od pomaganja grčkoj vladi da krivotvori financijsko stanje od 1998. godine pa nadalje.

Mirne duše uzeli su novac američkih poreznih obveznika za bailout nakon što su pomogli eksploziji hipotekarne krize. A u to vrijeme, u njujorškom regionalnom odboru tijela koje je trebalo nadzirati banke - Federalne rezerve - sjedili su predstavnici porijeklom iz Citigroupa, JPMorgan Chasea, AIG-a, ali i Goldman Sachsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Business Insider u tekstu o tom financijskom divu "Kratka povijest najomraženije banke na svijetu", navodi i kako se to nije dogodilo preko noći, već su se u Goldman Sachsu desetljećima borili ne bi li sebe nadzirali sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muppeti

Zahvaljujući tome, osobito su se podlo okoristili svjetskom financijskom krizom, što je otkriveno u travnju 2010. godine. Goldman Sachs poticao je klijente na rizična ulaganja, a potom se kladio da će te investicije propasti.

"Tijekom posljednjih 12 mjeseci, vidio sam pet direktora kako govore o svojim klijentima kao o 'muppetima' (ignorantima, neznalicama op.a.), ponekad i u internim e-mailovima", piše bivši direktor Goldman Sachsa Greg Smith koji je to radno mjesto odlučio napustiti nakon 12 godina između ostaloga što je "okolina otrovnija i destruktivnija nego li sam ikad vidio".

Ova pomalo jeziva firma posredno je, vlasničkim udjelom u vodećoj stranici za prostituciju Backpage.com, sudjelovala u oglašavanju trgovaca seksualnim robljem, među kojim je bilo i maloljetnica. Riješili su se udjela unutar tri dana nakon što im je o tome New York Times postavio upit i branili se da nisu imali nikakvog utjecaja na stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je tome vjerovati govori činjenica da je menadžer Goldmana, Scott L. Lebovitz, godinama sjedio u nadzornom odboru tvrtke Village Voice Media, koja se spojila sa stranicom Backpage.com 2006. godine.

Da se razumijemo, raditi za "vraga" ne znači i sam biti vrag. Ali teško je ne zaključiti da obožavanjem ovakvih tipova ispada da smo svi pomalo "muppeti".

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo