Kako doći do smještaja u bolnici? Nazoveš ministra Ostojića!

Gradonačelnik Metkovića kazao je ovih dana lokalnim medijima da je više puta zvao ministra Rajka Ostojića zbog ‘skraćivanja’ lista čekanja za preglede ili smještaja u bolnici. Potvrdio nam je da je to doslovno tako bilo i u tome ne vidi ama baš ništa čudno ni nemoralno. S druge pak strane, Ostojić nam već danima uskraćuje komentar na ove navode.

Nitko nije naivan – u zdravstvu, kao i u mnogim javnim i državnim službama, stvari se rješavaju po principu poznanstava. No, rijetki su oni koji će o tome govoriti javno i bez imalo grižnje savjesti, pa i svijesti da je to pogrešno. Gradonačelnik Metkovića je takva iznimka – otvoreno je progovorio o “sređivanju” zdravstvenih usluga putem poznanstva s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, ali i pročelnikom Grada Zagreba za zdravstvo Zvonimirom Šostarom.

“Nažalost, mi smo samo po Ustavu socijalna država, ali ako nemate vezu u Zagrebu, nekoga tko će vam smjestiti nekog u bolnicu, možete s teškom dijagnozom čekati 400 dana doma i umrijeti prije nego što riješite smještaj”, uvodno nam je kazao Stipe Gabrić Jambo o svom pomaganju građanima doline Neretve, čija imena čak i iznosi.

Prijatelji već 20 godina

Svaki dan mu se, kaže, obraća netko iz tog kraja s uputnicama za bolnice u Zagrebu i on rado povlači svoje veze jer smatra da je poljoprivredniku iz sela kraj Metkovića dobiti smještaj u tim bolnicama “nemoguća misija, jer svi smo mi na papiru jednakih, ali svi znamo da su neki jednakiji od drugih”.

“Ostojić mi je prijatelj više od 20 godina. On i pročelnik Šostar su smjestili mnoge ljude iz mog kraja na Rebro, Sveti Duh, Šalatu i u Traumu“, kazao nam je Gabrić.

Kako ide ova izvaninstitucijska procedura, pitali smo Gabrića.

“Gospođa Z. je bila u Dubrovniku u bolnici i dijagnosticirali su joj tumor kostiju. Ona je s tim mogla samo čekati da umre. Prije 8. ožujka imali smo druženje i jedna me gospođa pitala bih li joj mogao pomoći. Rekao sam joj da donese dijagnozu. Onda je moja tajnica rekla gospođi iz kabineta ministra Rajka Ostojića da je treba smjestiti u bolnicu i ona je otišla za Zagreb za dva dana, kombijem Grada Metkovića. I još je tamo, možete je posjetiti”, ispričao nam je Jambo, kojega je zanimalo zašto o tome uopće pišemo.

Kako se radi o “kraćenju” lista čekanja koje mogu biti smrtonosne za druge pacijente koji nemaju vezu do ministra zdravlja ili nekog drugog istaknutog liječnika, upitali smo ga vidi li on u tome išta sporno.

Svaka pohvala!

“Ja ne znam iz kojeg vi kraja dolazite, ali znam da ni vaši ne mogu doći do liječenja u Zagrebu ako nemaju vezu. Ja vjerujem da moram pomagati svojim sugrađanima i to što sam napravio ne samo da nije protuzakonito, nego je legalno. I svaka pohvala tim doktorima!”, zaključuje Gabrić.

Iako smo u Ministarstvo poslali upit još prošloga tjedna i zvali desetak puta, kako njegovu glasnogovornicu Tamaru Marinković, tako i Ured za odnose s javnošću, poslali nekoliko e-mailova s upitom o Jambovim pozivima Ostojiću, ministar ne odgovara. Zanima nas, dakako, njegov komentar na ove navode.

Očekujemo i komentar gradskog pročelnika Šostara, umjesto kojega je poruku o Gabrićevom “pozivnom zdravstvu” zaprimila njegova tajnica.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Povratak na Net.hr