Oni vam mogu pomoći doći do novca iz europskih fondova

Česti su upiti građana kako doći do novca iz EU-fondova i kako za vlastiti projekt, organizaciju, udrugu ili tvrtku osigurati nepovratna sredstva iz EU.

10.12.2013.
12:38

Prema europskom građanstvu je projekt Hrvatskog pravnog centra, koji provodi s partnerom Net.hr-om te pridruženim partnerima – lokalnim radijskim stanicama. Projekt financira Europska komisija (koja ne odgovara za sadržaj emisija i članaka)

Kroz edukaciju, informiranost, motiviranost za razvijanje projekta za posebne grupe građana te razvijanje pozitivnog mišljenja građana o mogućnostima korištenja EU fondova i povećanje njihove uključenosti u inicijative financirane fondovima EU, moguće je lakše doći do europskih novaca, istaknuo je Miroslav Petrović iz Organizacije za građanske inicijative koja od početka godine provodi projekt "Omogućimo to putem EU fondova", a koja se i sama financira iz sredstava EU, programa IPA INFO 2011.

Ukupna vrijednost tog projekta, u kojem su partneri i lokalni mediji u spomenutim županijama, je 117 tisuća eura, od čega je EU odobrila 83 tisuće eura nepovratnih sredstava. Primarni cilj projekta je poboljšanje općeg razumijevanja politika i programa EU, a uz to se želi povećati i ukupna iskoristivost sredstava iz Eu fondova kroz podizanje razine znanja građana. Informiranje i svojevrsno predstavljanje trenutačnih mogućnosti za financiranje iz EU programa i fondova Organizacija za građanske inicijative provodi na području Zadarske i Šibensko-kninske županije te Slavonije. Kako je istaknuo voditelj projekta Miroslav Petrović, potiču informiranost između predstavnika lokalne i regionalne samouprave, javnih institucija, medija, organizacija civilnog društva, malih i srednjih poduzetnika, poljoprivrednika i ribara o sredstvima EU i upravljanju projektnim ciklusom.

Informativni centri i klinike

U tu su svrhu uspostavljena i dva informativna centara, u Drnišu i Osijeku. Organizirane su i projektne klinike, koje su, ističe Petrović, formirane u manjim sredinama te su tamošnjim vlastima i stanovnicima predstavljeni otvoreni europski natječaji na koje mogu aplicirati te im se na raspolaganje nudi sva pomoć pri izradi i provedbi projekata.

"Ono što smo primijetili da nedostaje kod velikog broja građana jest pozitivno mišljenje o mogućnostima korištenja europskog novca jer smatraju da je to njima nedostupno, odnosno, da su ta sredstva rezerviran za neke veće organizacije, gradove, županije i sl. Upravo spomenutim projektom pokušavamo dokazati da se ta sredstva mogu koristiti te da su dostupna i njima."

Do sad su organizirali i četiri dvodnevne radionice za četiri različite interesne skupine, od poljoprivrednika i ribara, preko malih i srednjih poduzetnika do jedinica lokalne i regionalne samouprave, ustanova i udruga. Petrović kaže kako je za radionice interes građana bio čak nekoliko puta veći. Zbog toga projekt "Omogućimo to putem EU fondova" radi na izradi softver za elektroničko učenje pisanja i provedbu projekata financiranih europskim novcem. Više informacija može se naći na web stranici www.ogi.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali