Kako do besplatnog pravnog savjeta

U sklopu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu djeluje i Pravna klinika u kojoj studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć svim građanima. Najčešći upiti vezani su uz prava radnika i sve češće ovrhe.

Studenti Pravne klinike nisu ovlašteni zastupati stranke pred sudovima, no građanima mogu dati pravno mišljenje ili savjet. Među njima je i studentica 4. godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Branka Obradović.

“Trenutno radi 117 studenata, s time da smo na samim počecima imali negdje oko 25 studenata, pa kako je rastao broj slučajeva, tako smo odlučivali povećavati kapacitete za studente. U početku su u prvom semestru bila dva slučaja, u drugom 50, a prošle godine ih je bilo više od 1000 zaprimljenih i zatvorenih slučajeva”, otkriva Obradović.

Klinika podijeljena u šest grupa

Klinika je podijeljena u grupe koje se bave rješavanjem problema tražitelja azila, pravima djece i obiteljskim uzdržavanjem, zaštitom žrtava kaznenog djela, zaštitom prava pacijenata i suzbijanjem diskriminacije i pravima manjina. Ukupno ima šest grupa, a među njima su dvije koje su danas najpopularnije.

“Grupa za zaštitu prava radnika trenutno i ima najveći broj predmeta koji dolaze zbog toga jer, eto, radnička prava jesu ugrožena, otkazi se, znamo, dijele jako često i jako puno je nezaposlenih. Ovršna grupa je popularna, dolazi puno predmeta jer se ljudi ne znaju snaći u ovršnim postupcima pa dolaze ovdje. Samo moraju paziti jer su rokovi jako kratki”, priča Obradović.

Uspješnost rješavanja predmeta studenata volontera je i do 50 posto. Najlakše im ide rješavanje ovršnih postupaka, a najteži su oni socijalni, otkriva u razgovoru za Media servis Marina Bartol-Hedžet, administratorica Pravne klinike.

“Kada se radi o ljudima koji stvarno imaju velikih problema, koji ne znaju što bi, ako se radi o osobi koja je beskućnik ili koja doista živi na rubu egzistencije. Problematika težine ne ovisi samo predmetu već i osobi koja nam se obratila”, priča Bartol-Hedžet.

Građani pravnu pomoć mogu zatražiti osobno na adresi Pravne klinike u Tkalčićevoj 48 u Zagrebu, telefonom ili e-mailom, no ovi budući pravnici odlaze i na kućne adrese građana kojima je potrebna pomoć.

Potrebna sva relevantna dokumentacija

“Preporučamo da se sva relevantna dokumentacija priloži jer nam je ona bitna za rješavanje predmeta. Jedan od kliničara preuzima slučaj, njegov zadatak je da prouči svu relevantnu dokumentaciju i pravne propise. Kada je to gotovo, o slučaju se raspravlja unutar svake grupe zasebno. Pravno mišljenje ili opće-pravnu informaciju pregledava studentski mentor te nakon toga i akademski mentor. Tako da je svako pravno mišljenje provjereno i transparentno i nema nikakvih grešaka”, objašnjavaju u Pravnoj klinici.

Nakon toga se poziva stranka, a predmet se objašnjava na svima razumljiv način. Ovi mladi pravnici svoj rad su nedavno predstavili i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Zbog sve veće potrebe za besplatnim pravnim savjetima, volonterima je potreban i veći prostor, a na sastanku u Gradskoj upravi je dogovoreno da će se financijska sredstva za rad Klinike uvrstiti u gradski proračun.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr