Kako da platim bijesne radnike kad ni meni nisu platili?

shimmer fallback

'Ja kao poslodavac ne lažem ni ne varam radnike. Ali nemam ni za isplatiti plaće, ni za platiti doprinose jer tvrtka s kojom smo poslovali, nije izvršila uplate.

29.10.2012.
14:54
Play logo

Stoji to u e-mailu koji je na adresu našeg Stručnog tima uputio naš čitatelj.

Danas.hr već je pisao u ljudima koji su zbog ovog Linićevog zakona kompletno ostali bez plaća, baš sada kada je više od 320.000 nezaposlenih, na nešto više od četiri tisuće slobodnih radnih mjesta. Isti ljudi do tada su primali barem nekakve iznose, ili plaće u dva dijela, iako im nisu bili uplaćivani doprinosi. No, dalo se kako-tako preživljavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, naš čitatelj otvorio nam je ovim pitanjem još jedan problem -što s onima koji su neizravno odgovorni za neisplatu plaća i doprinosa, ima li za njih kakvog rješenja?

Smanjiti porezno opterećenje

"Za ovakve situacije nema rješenja, stvari će jednostavno pucati", kazao nam član našeg Stručnog tima, financijski stručnjak Guste Santini. Bez sumnje, smatra on, trebalo je uvesti reda u ovaj sektor, i uvođenje bilo kojeg zakona ili izmjena zakona znači da ćete u konačnici imati grupu dobitnika i grupu gubitnika. Tako su se i sada oni koji nisu isplaćivali plaće našli u neobranom grožđu.

Iako taj dio drži neupitnim, Santini se, pak, pita koliko je Linićev zakon provodiv. "Evidentno je da je naše gospodarstvo nelikvidno, odnosno sva njegova likvidnost je u financijskom sektoru.Zato su uostalom poslovne bake i vratile dio sredstava svojim majkama, više od pet milijardi kuna. Pitanje vašeg čitatelja je je li moguće u ovim postojećim uvjetima provoditi takav zakon i koje su reperkusije toga? Osobno smatram da treba povećati neoporezivi dio dohotka. Jer onda bi se radnicima isplaćivale manje plaće, ali bi se isplatile. Po meni, to treba biti iznos od pet tisuća kuna, no to Linić nije prihvatio. Porezno opterećenje zemlje je preveliko i to će izazvati ozbiljne socijalne probleme, i u tome je vaš čitatelj u pravu", objašnjava nam Santini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je gospodarstvo u krizi, kaže nam financijski stručnjak, i prihodi tvrtki su sve manji, dok se zbog fiksnih troškova rashodi ne smanjuju dovoljno brzo. "Stoga se pokušalo neuplaćivanjem poreznih doprinosa preživljavati, no jasno da je sada došlo do problema", ističe dodajući kako je na to mislio i guverner Boris Vujčić kada je rekao da su postojeći modeli iscrpljeni i da treba napraviti zaokret. "A na što se gospodin Linić našao uvrijeđenim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo