Evo što će obuhvaćati obvezno devetogodišnje školovanje

Po novom prijedlogu Vlade, od iduće školske godine sva će djeca prije polaska u osnovnu školu obavezno pohađati predškolu, što će biti sastavni dio obaveznog devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja.

Predškolski program dosad je trajao između 150 i 200 sati godišnje, a od iduće školske godine trajat će 550 sati godišnje, odnosno djeca će predškolski program polaziti tri sata dnevno. Tako će polaženje predškole imati veću težinu nego dosad, a Vlada će taj program sufinancirati s tri milijuna kuna.

Nastava u predškoli počinjat će u listopadu, mjesec dana kasnije nego školarcima. Po svemu sudeći, polaznicima predškolskog programa neće trebati udžbenici, jer će se u toj godini pripremati za prihvaćanje školskih obveza koje ih čekaju u prvom razredu, piše Novi list. Što će se učiti u predškoli utvrdit će ministar obrazovanja Željko Jovanović nacionalnim kurikulumom.

Predškola u vrtićima, knjižnicama…

Osim u dječjim vrtićima, predškola će se organizirati u osnovnim školama ili drugim javnim ustanovama poput knjižnica, zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova.

Inače, izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi što ih je u srijedu usvojila Vlada, predškolski sustav će se strože se zakonski regulirati: postrožit će se kriteriji zapošljavanja u dječjim vrtićima, a uvest će se novčane kazne za vrtiće koji se ne budu pridržavali zakona. Također, u vrtićima će se, po uzoru na škole, zabraniti postavljanje automata sa sokovima ili slatkišima te prodaja ili reklamiranje roba i usluga koje nemaju veze s odgojem i obrazovanjem.

Kod zapošljavanja u dječjem vrtiću neće se više gledati samo kaznena, već i prekršajna odgovornost. U vrtiću se tako neće moći zaposliti osoba prekršajno kažnjena za nasilničko ponašanje u obitelji, niti osoba kojoj je izrečena zabrana rada zbog nezakonitog ili neprofesionalnog postupanja na štetu prava i interesa djece.

Stroge kazne za vrtiće koji ne poštuju zakon

Osim odgojitelja s odgovarajućom stručnom spremom, program predškole moći će voditi i učitelji razredne nastave u osnovnoj školi. Županije, gradovi i općine morat će u najkraćem roku definirati mrežu dječjih vrtića na svom području u skladu s potrebama djece i roditelja, kako bi se svakom djetetu predškolske dobi osiguralo polaženje predškole.

Vrtići će morati imati i vlastiti kurikulum i godišnji plan i program rada, a oni koji to ne budu imali, koji ne budu poštivali državni pedagoški standard ili prekrše druge zakonske odredbe, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 kuna, a ravnatelj kao odgovorna osoba kaznom od 5.000 do 8.000 kuna.

Povratak na Net.hr