Sjedneš u kafić i s razlogom se osjećaš kao budala

Na sjednici Vlade u četvrtak bilo je rasprave o prijedlozima zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata te zakonu o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku.

16.1.2014.
9:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zakon o reprezentativnosti je, tvrdi Mirando Mrsić, postigao je rezultate jer je došlo do okrupnjavanja sindikata.

"Zakon je u potpunosti usuglašen sa socijalnim partnerima", kazao je ministar rada.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je zakon o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, ali i nacrt prijedloga zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, kojim se potiče sporazumno dogovaranje, a kod strateških investicija Ministarstvo pravosuđa će direktno provoditi postupke. Trebao bi urediti i najam javnih prostora.

Osjećaš se kao budala

"Sve će se vidjeti kako i zašto, koliko je koštalo i koliko je tko kome platio", izjavio je Miljenić, a nadovezao se premijer Zoran Milanović. Prigovorio je na način na koji se koriste pojedini prostori u vlasništvu države ili lokalne samouprave.

"Kad sjednete u pojedine kafiće na Donjem Gradu, imate razloga da se osjećate kao budala", ustvrdio je. Brojni su kafići, kaže on, davani ispod cijene u najam, za oko 200 eura, a onda bi ti najmoprimci davali te prostore u podnajam za 5.000 eura.

Veliki ukupan dug

Ukupno zaduženje Hrvatske je 46,2 milijarde eura i to je prešlo 104 posto BDP-a, kazao je ministar financija Slavko Linić predstavljajući polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za 2012. godinu.

Očekuju na taj način smanjiti rokove izvlaštenja s prosječne tri godine na godinu dana. Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je Zakon o turističkoj inspekciji, kojim se propisuje djelovanje inspekcije, jedinice Ministarstva turizma. On je također predstavio prijedlog odluke Vlade o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I u Općini Župa Dubrovačka. Radi se o ogromnom hotelskom kompleksu s više stotina ležajeva koji je bio pod paskom JNA, a za vrijeme rata je teško oštećen.

"To stoji 20 godina na cesti blizu aerodroma i nitko nije radio ništa", kazao je Milanović, dodajući: "To nije jedini primjer u Hrvatskoj, Brijuni su sljedeći".

Prijevoz smeća preko granice

Izmijenjen je i Zakon o tržištu toplinske energije te je donesena uredba o graničnim prijelazima na području Republike Hrvatske preko kojih je dopušten uvoz otpada u Europsku uniju i izvoz otpada iz Europske unije.

Određeno je da će se smeće prevoziti preko sedam cestovnih i tri željeznička granična prijelaza prema Bosni i Hercegovini, jednog cestovnog prema Crnoj Gori, tri prema Srbiji te željezničkog prijelaza u Tovarniku. Što se tiče pomorskih graničnih prijelaza, to će biti Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik, a na rijekama će smeće "prelaziti granicu" u Vukovaru i Osijeku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali