Kakvo nas vrijeme čeka u idućih mjesec dana?

Premda nije bio širom Hrvatske sasvim suh i sunčan, u većini je zemlje prošli tjedan bio kao rijetko koji ove godine. I u ovom će biti iznadprosječno toplih i suhih dana, ali ipak manje nego u prošlom tjednu.

Očekivano, prošlih je dana bilo neuobičajeno toplo za ovaj dio godine, ali su sačuvani rekordi u listopadskoj najvišoj dnevnoj temperaturi zraka. No, pali su neki drugi, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Primjerice, u prošla tri dana poslijepodneva u mnogim mjestima središnje Hrvatske na te nadnevke u godini nikada nisu bila tako topla, čak vrlo topla, oko 27°C. Na suncu je bilo i iznad 30°C!

Pritom je na meteorološkoj postaji DHMZ-a (www.meteo.hr) u Maksimiru, u Zagrebu, i srednja dnevna temperatura zraka, koja se dobiva usrednjavanjem temperature u 7, 14 i 21 sat, u subotu i nedjelju bila kao nikada do sada na te dane u povijesti mjerenja. Sve je to pridonijelo i da se srednja temperatura zraka u tjednu od 7. do 12. listopada u Maksimiru izjednači s do sada najvišom iz istog razdoblja 2001. godine – 24,6°C.

Zanimljivo je spomenuti kako je odstupanje te temperature od prosječne tjedne kao nijedno prošlih tjedana i mjeseci, još od početka travnja ove godine.

A kad će se analizirati razdoblje od 6. do 15. listopada, drugo i treće listopadsko petodnevlje, ono će, gotovo sigurno, imati rekordno visoku srednju temperaturu zraka jer će i danas, i sutra, najviša temperatura zraka u Zagrebu i okolici, a i u mnogim drugim mjestima, biti oko 25°C, pa i viša!

Iznadprosječno je toplo, blizu rekordno visoke srednje tjedne temperature zraka, bilo i u mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj i okolici, a relativne topline neće nedostajati ni sljedećih dana. Ipak, od srijede će u većini mjesta najviša temperatura zraka ipak biti malo niža, a i ponovno će biti kiše.

Ponovno kiša

Mjestimične kiše u zapadnim krajevima Hrvatske, ponajprije na sjevernom Jadranu, vrlo će vjerojatno biti već od danas, a od srijede gotovo posvuda u Hrvatskoj. To će u većini krajeva značiti kraj ovog suhog razdoblja, mjestimice za ovu godinu i rijetko dugotrajnog suhog. Naime, i dok je tijekom kolovoza ponegdje, posebice na srednjem i južnom Jadranu, bilo i oko 20 dana bez kiše, u sjevernijim je krajevima unutrašnjosti najdulje suho razdoblje tijekom ljeta bilo oko šest dana, i to još u prvoj polovini lipnja. Dulje od toga razdoblja, i ovog kojeg još uvijek proživljavamo, ove je godine u primjerice Maksimiru, bilo samo u ožujku.

Sljedeća četiri tjedna

Prognoze za ostatak listopada daju malu vjerojatnost ponavljanja ovako dugog suhog razdoblja, ali u većini Hrvatske i za znatnije odstupanje količine oborine od uobičajene. Ipak, ponegdje ga može biti, ponajprije na sjevernom Jadranu, gdje će već u ovome tjednu, posebice od večeras do subote ujutro, mjestimice vrlo vjerojatno pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru.

Prognoze temperature za ovaj tjedan, a i sljedeća dva u ostatku listopada, upućuju na relativno veliku vjerojatnost, u ovom tjednu, ponegdje i u sljedećem, da će srednja tjedna temperatura zraka odstupati od odgovarajuće prosječne u većini Hrvatske, posebice u unutrašnjosti. No, mala je vjerojatnost da će odstupanja od tih prosječnih vrijednosti u drugoj polovini mjeseca biti tako velika kao u prošlom, pa i u ovom tjednu.

Povratak na Net.hr