Kada su kćeri (12) otvorili profil na Fejsu, nisu ni pomišljali da će se ovako nešto dogoditi

Broj telefona 12-godišnje djevojčice iz Osijeka, koja se poput većine svojih vršnjaka intenzivno koristi društvenim mrežama, nedavno je završio u oglasu kojim ženska osoba poziva starije muškarce na povremena intimna druženja.

Naime, učenica osnovne škole je na Facebook profilu objavila sve svoje osobne podatke, a kolege iz razreda ne razmišljajući puno, odlučili su na ovaj način grubo se našaliti na njen račun, piše Glas Slavonije.

Šokirani su roditelji priču otkrili nakon što je mobitel djevojčice počeo nekontrolirano zvoniti, posebice u noćnim satima. Iako su sami djevojčici otvorili Facebook profil, njezinu komunikaciju nisu provjeravali, pa tako ni činjenicu da im je kćerka na dlan mnoštvu znanaca i neznanaca ponudila pregršt svojih osobnih podataka.

Nisu svjesni rizika

Priča je ovo na koju, u povodu Europskog dana zaštite podataka, upozoravaju iz osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Voditelj Centra, Tomislav Ramljak tvrdi – djeca i njihovi roditelji nisu ni svjesni kakvom se riziku izlažu u svakodnevnoj digitalnoj komunikaciji. Posebice kada su u pitanju društvene mreže.

”Danas su već pojedina djeca u prvom razredu osnovne škole aktivna na društveni mrežama, dok je učenicima petih razreda takav način komunikacije sastavni dio života. Profile im otvaraju roditelji, ali na tomu ostaje. Rijetko ih kontroliraju pa djeca, koja uopće nisu svjesna važnosti čuvanja osobnih podataka samo za sebe, javno objavljuju brojeve telefona, adrese te otvoreno pričaju o svojim kretanjima, kada su sama kod kuće… ”, rekao je te upozorio da takvo ponašanje vodi brojim rizicima.

http://www.glas-slavonije.hr/259494/3/Broj-telefona-osjecke-osnovke-medju-oglasima-za-intimna-druzenja

Povratak na Net.hr