SAMOSTANI, DOM ZA SVEĆENIKE...

KAD DRŽAVA DIJELI NOVCE: Crkva pomela vrtiće, škole i bolnice na natječaju, od 20 milijuna kuna dobili su gotovo 18

U sklopu projekta Ministarstva regionalnog razvoja od 124 prihvaćena projekta, njih 110 je pripalo Katoličkoj crkvi

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ove je godine u sklopu projekta Program ulaganja u zajednicu podijelilo 20 milijuna kuna, a od tog je iznosa 17,7 milijuna kuna pripalo Katoličkoj crkvi, piše Index u srijedu. Tako je u sklopu ovog projekta, koji se provodi četvrtu godinu za redom, od 124 prihvaćena projekta, njih 110 pripalo Crkvi.

Natječaj je davno završen, a rezultati su objavljeni tek danas. Ministarstvo u sklopu ovog projekta “šire lokalne zajednice za ulaganje u obnovu, izgradnju i rekonstrukciju građevina javne namjene čija će provedba pridonijeti jačanju socijalne kohezije, izvornih vrijednosti, vjerskih sloboda i očuvanju kulturne baštine, kao i druge građevine javne namjene koje imaju utjecaj na širu lokalnu zajednicu”.

Korisnici Programa su neprofitne organizacije iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, kao i vjerske zajednice a potonje dobivaju daleko najviše novca.

Obnova crkvi, izgradnja samostana…

Kako navodi Index, tako su od 124 prihvaćena projekta za promicanje zdravstvenih ustanova prihvaćena tek tri.

Većinu je dobila Crkva – čak 110 projekata. Najviši mogući iznos koji se dodjeljuje je 300.000 kuna, a taj su iznos primjerice dobili Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, obnova centralnog memorijalnog križa Župe Gospe van grada u Šibeniku, obnova crkve sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji, obnova crkve u Donjoj Bebrini, izgradnja spojnog mosta franjevcima u Zagrebu, samostan u Sinju, dom za umirovljene svećenike Đakovačko-osječke županije, numizmatička zbirka Svetog Šime, samostan u Makarskoj te katolička škola u Bokanjcu.

S druge strane, Kazalište Marina Držića dobilo je 150 tisuća kuna, Pučko otvoreno učilište u Novskoj dobilo je 80 tisuća kuna za grijanje i stolariju, a dječji vrtići u Medulinu i na Pagu dobili su 100 tisuća kuna za obnovu ograde i krovišta. Za sanaciju pokrova Opće bolnice Virovitica dodijeljeno 200 tisuća kuna, a 300 tisuća kuna dobila je Opća bolnica u Slavonskom Brodu. Također 300 tisuća kuna, dobila je i Poliklinika za rehabilitaciju djece – Zlatni Cekin u Slavonskom brodu. Škola u Ližnjanu dobila je 280 tisuća kuna, a gimnazija u Puli 250 tisuća kuna, piše Index.

Povratak na Net.hr