Kacin tražio datum za Srbiju

Još malo prazne priče pred kolektivni odmor

11.6.2013.
6:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin zatražio je u ponedeljak od Saveta EU da 28. juna odluči da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom.

Kacin je upozorio da će, u suprotnom, kredibilitet procesa proširenja biti doveden u pitanje.

Jelko Kacin je na svom Tviter nalogu napisao da je "posle dve intervencije, konačno dobio reč i pozvao sve članice EU da daju zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu Srbije u EU".

Kacin je u govoru, u čiji tekst smo imali uvid, istakao da stabilnost i blagostanje Zapadnog Balkana umnogome zavise od napretka Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi početak pregovora o članstvu dao ključan podsticaj ne samo evropskim snagama u zemlji i regionu, već bi i podstaklo ekonomski oporavak kroz ohrabrenje stranim investitorima da ulažu u region, javlja B92.

"Evropska komisija je već preporučila ovaj korak, dok je Evropski parlament sa ogromnom većinom usvojio izveštaj o napretku Srbije u kome se poziva na brzo otvaranje pregovora", kazao jekacin na plenarnoj sednici Parlamenta u Strazburu.

"Danas bih još jednom želeo da upozorim na taj poziv Savetu EU i da apelujem na sve države članice da podrže početak pregovora sa Srbijom", zatražio je Jelko Kacin u svom izlaganju, uz podsećanje da je poznato da neke države sumnjaju u napredak Srbije pri imlementaciji Briselskog dogovora.

"Činjenica je da ostvarivanje tog sporazuma teče donekle sporije no što se očekivalo. Zato obe strane moraju da ubrzaju implementaciju i dosegnu poštovanje dogovora u praksi. Istovremeno i mi moramo da priznamo da su se sada Srbija i Kosovo ponašali konstruktivno i sa dobrim namerama da prevaziđu međusobne razlike u svetlu zajedničke evropske budućnosti", smatra Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana su u velikoj meri zavisni od napretka Srbije na putu ka članstvu u EU. Početak pregovora o članstvu sa Srbijom će doneti ključni podstrek ne samo evropskim snagama u državi i regionu, nego će podstaći i jako potrebno privredno oporavljanje ohrabrivanjem stranih investitora da uđu u region", kazao je Jelko Kacin.

"Zato danas ponovo pozivam Savet EU da na junskom vrhu počne pregovore sa Srbijom. Ta odluka se ne odnosi samo na Srbiju, nego i na kredibilnost procesa širenja EU", rekao je Kacin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali