ANALIZA POKAZALA

JUŽNOAFRIČKI SOJ KORONE STIGAO JE U HRVATSKU: Zabilježena su dva slučaja kod povratnika iz Afrike, a sve je više i britanskog soja

Potvrđena je južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, točnije iz Zanzibara

Kako N1 doznaje, u Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa. Bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

Epidemiologinja Goranka Petrović objasnila je:

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, točnije iz Zanzibara.”

Govorila je i o britanskom soju:

“Prema postojećim podacima rekla bih da se britanska varijanta brže širi, kažu i do 50%. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je Petrović.

Dodala je da i proizvođači cjepiva pažljivo prate pojavu novih varijanti virusa.

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr