Play ponuda

Ministri Jovanović i Matić biskupima uzvratili istom mjerom

shimmer fallback

'Potrebna nam je oluja mozgova u kojima nije bitno kojeg ste roda, spola, stranačke ili vjerske pripadnosti. Bitno je samo da imate mozak.

10.1.2013.
10:27
Play ponuda

Upitan je, naime, o komentarima biskupa na zdravstveni odgoj, koji su otišli tako daleko da su Vladu usporedili s nacistima, koji su također došli na vlast demokratskim putem te pozvali na ustanak.

Kazao je i da javnosti, ali i njemu i njegovoj obitelji Crkva duguje ispriku zbog laži i dezinformacija koje njeni predstavnici šire o zdravstvenom odgoju, čime pokazuju "potpuno nerazumljivu nervozu".

'Ne čujem dobro!'

"Mene zamaraju s nekakvim dvostrukim mirovinama koje primaju naši dečki, ja se o tome moram brinuti, a ustvari najpreči mi je posao sada da osmislim izgled medalje 'Oluja 2' i pišem prijedloge predsjedniku za generalske činove Rebiću i Pozaiću", ironičan je bio ministar branitelja Predrag Matić Fred.

"Treba srušiti ovu nenarodnu vlast, ukloniti peronosporu i predlažem da signal s oltara gospodina Bozanića bude: 'Ne čujem dobro! Ne čujem dobro!' To neka bude znak",nastavio je. To je, inače, aluzija na govor jugoslavenskog diktatora Slobodana Miloševića na Kosovu.

Milanović poziva na smirivanje lopte

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice zamolio sve članove Vlade, a "prije svega ministra znanosti", da se maknu od rasprave o zdravstvenom odgoju.

"Radimo najbolje svoj posao u najboljoj ljudskoj i profesionalnoj namjeri", kazao je Milanović i ponovio: "Molim da se ne date uvući u ove rasprave."

Podsjetimo, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić pozvao je na tribini o zdravstvenom odgoju na "novu Oluju", tj. svrgavanje ove vlasti.

"Nacizam je došao na vlast putem demokratskih izbora, no onda su, zlorabeći legitimitet za dobiveni mandat, zaveli diktaturu, a dalje je poznato. Treba li uopće upozoravati na sličnost s komunistima danas u Hrvatskoj", kazao je.

Nakon žestokog sukoba Crkve s Ministarstvom obrazovanja o uvođenju seksualnog odgoja u škole, HTV je u suradnji s agencijom Promocija Plus proveo opsežno istraživanje što o tome misle hrvatski građani.

Istraživanje je pokazalo da 56,2 posto građana smatra da se Crkva ne treba miješati u obrazovni sustav. Da je seksualni odgoj kao dio zdravstvenog odgoja svjetonazorski neprihvatljiv za katolike te da roditeljima treba prepustiti pravo izbora, smatra 35 posto ispitanika.

Prema redovitom mjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedenom u prvim danima siječnja, uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u cijelosti podržava 41,5 posto ispitanika, dok je protiv njega njih 22,3 posto. Za uvođenje zdravstvenog odgoja s manjim izmjenama u dijelu seksualnog odgoja je 13,8 posto građana, a da su seksualnom odgoju potrebne veće izmjene smatra njih 7,6 posto.

Uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u najvećem broju podržavaju birači SDP-a, njih čak 74,3 posto. Birači HDZ-a su mu neskloni, te uvođenje takvog odgoja u škole podržava njih 18,8 posto. Najmanju potporu zdravstvenom obrazovanju daju birači HSP-a dr. Ante Starčević, tek 7,1 posto njih.

Play ponuda
Play ponuda